Ulkona nyt todellinen syöpävaara - hurjat UV-säteilypitoisuudet!
UV-säteily on voimakasta parhaillaan lähes koko maassa, indeksin arvo on 6, joka saavutetaan tavanomaisesti keskikesällä Etelä-Suomessa. Suojautumistarve alkaa indeksin saavuttaessa arvon 3.
Suuressa osassa maata on aurinkoista ja helteistä. Ilmatieteen laitos varoittaa myös helteestä, joka voi aiheuttaa terveysongelmia. Helle jatkunee loppuviikon ajan.
Huomautuksen voimakkaasta säteilystä Ilmatieteen laitos antaa, kun UV-indeksin ennustetaan saavuttavan arvon 6. Arvoa 6 käytetään kansainvälisesti voimakkaan säteilyn rajana.
Ihana, vaarallinen aurinko
Auringonoton kanssa kannattaa kuitenkin pitää kieli keskellä suuta ja muistaa tottuttaa oma iho aurinkoon. Jokainen kerta, kun iho palaa, nousee myös riski sairatua syöpään.
Tilastot puhuvat puolestaan. Ihosyövät ovat viime vuosikymmeninä lisääntyneet kaikissa valkoihoisen väestön asuttamissa maissa. Syynä ovat asenteissa ja vapaa-ajan viettotavoissa tapahtuneet muutokset. Ihmiset viettävät lisääntynyttä vapaa-aikaansa auringonpaisteessa ja liian usein suojaaminen unohtuu tai se laiminlyödään.
Ihon ruskettuminen ja palaminen riippuvat saadusta säteilyannoksesta. Ihmiset myös sietävät aurinkoa eri tavoin riippuen esimerkiksi ihon ominaisuuksista. Herkkäihoisen kannattaa helliä ihoaan, eikä ryhtyä rusketuskilpaan paksumpinahkaisten kanssa.
Vanhempien on syytä muistaa suojata auringolta lapset, joiden iho on erityisen herkkä haitalliselle UV-säteilylle. Riski sairastua melanoomaan on suuri, jos on toistuvasti palanut lapsena.
Rusketusta pidetään kauniina, ja niinpä yhä useammat paahtavat ihonsa ympäri vuoden. Jatkuva kestorusketus ympäri vuoden ei kuitenkaan ole suositeltavaa, koska tällöin okasolu- ja tyvisolusyövän riski lisääntyy.
Runsas oleskelu auringossa vanhentaa ihoa ennenaikaisesti. Iho paksuuntuu, veltostuu ja rypistyy. Iho näyttää ikäistään vanhemmalta. Iho ei unohda saamaansa UV-säteilyä, vaan säteilyn vaikutukset kertyvät ihon muistiin koko eliniän ajan.
Aurinkoa ei kannatta kuitenkaan rueta pelkäämään, mutta kohtuus on hyvä muistaa!
(Radio Nova, Säteilyturvakeskus)