Tämä on luonnon oma terveyspommi - mukana herkulliset ohjeet
Mansikka on ehdottomasti yksi suosituin suosikkimarja, jota kannattaa säilöä talveksi sekä maun että runsaan vitamiinipitoisuuden vuoksi.
Mansikan vitamiinit nimittäin säilyvät hyvin pakastetuissa marjoissa.
Mansikat ovat todellisia luonnon terveyspommeja: niissä on enemmän C-vitamiinia kuin appelsiinissa ja saman verran kuitua kuin porkkanassa. Mansikassa on lisäksi B-ryhmän vitamiineista muun muassa foolihappoa, jolla on tärkeä tehtävä solunmuodostuksessa. Varsinainen aarrearkku marjoissa on flavonoidit.
-Mansikka on täynnä luonnon omia, terveyttä edistäviä tehoaineita eli fenoliyhdisteitä, jotka toimivat tehokkaina antioksidantteina. Ne auttavat estämään haitallisten mikrobien kasvua sekä sydän- ja verisuonitautien, tiettyjen syöpien, allergioiden ja tulehdusten muodostumista, kertoo kotitalousopettaja Pirjo Toikkanen.
-Vielä on mainittava mansikan sisältämistä kivennäisaineista kalium, jota elimistö tarvitsee natriumin vastapainoksi varsinkin, jos on taipumusta korkeaan verenpaineeseen.
Mansikat talteen pakastimeen
Mansikkaan ei tarvitse lisätä säilöntäainetta, kun sen pakastaa. Pieni määrä lisämakeutta on kuitenkin paikallaan, pakasti mansikan sitten kokonaisena, viipaleina tai survoksena.
-Mansikassa tapahtuu soluhengitystä, jolloin menetetään osa makeudesta, ja se korvataan lisäämällä vähän sokeria. Vitamiinien katoamista ei tarvitse murehtia, sillä ne säilyvät oikein hyvin pakastettaessa.
Mansikkaa voi säilöä pakastamisen sijaan myös kuivattamalla. Kuivaamisen suosio on ollut nousussa viime aikoina, ja mansikkaa onkin helppo kuivata viipaloituna.
-Talven tullen kuivattua mansikkaa voi lisätä salaattiin tai syödä sellaisenaan karkin korvikkeena. Ja totta kai osa marjoista hillotaan herkkuhetkiä varten, sanoo Toikkanen.
Nopeat syövät parhaat mansikat
Nopea pakastus takaa parhaan lopputuloksen, siksi pakastin laitetaan pakastusteholle jo edellisenä päivänä ja mansikat viilennetään jääkaapissa ennen varsinaista pakastamista. Kokonaiset mansikat pakastetaan rasioissa, jotka suojaavat pehmeää marjaa. Viipaloidut marjat voi pakastaa litteissä pusseissa, jolloin ne eivät vie niin paljon tilaa.
-Muutenkin nopea käsittely on valttia. Käyttötarkoitus ja perheen koko taas sanelevat marjojen määrän ja sen, kuinka isoja annoksia pakastaa. Tärkeää on pakastaa mansikkaa sopivissa annoksissa, jotta sulatetut marjat tulevat kerralla käytettyä, neuvoo Toikkanen.
-Suosittelen pakastimeen tarkoitettujen mansikoiden hankkimista heti satokauden alettua. Silloin varmistaa sen, ettei jää ilman mansikkaa, ja saa sekä koon että koostumuksen kannalta parhaat marjat.
Pirjon pakastemansikkahyydyke
-Jaa rasiallinen mansikoita jälkiruokamaljoihin.
-Kiehauta kattilassa pieni määrä vettä tai mehua ja hyytelösokeria.
-Kaada kuuma neste jäisten marjojen päälle.
-Hyytelö hyytyy samalla, kun marjat sulavat.
Mansikkasmoothie
-Laita saman verran mansikoita ja jäätelöä kulhoon.
-Lisää joukkoon vähän jogurttia ja vaniljasokeria.
-Soseuta tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella.