Miten viilentää asuntoa korottamatta sähkölaskua? Katso vinkit
Energiataloudellisesti järkevintä on alentaa huonelämpötiloja vähentämällä sisäisiä lämpökuormia, suojaamalla ikkunat verhoilla tai kaihtimilla sekä hyödyntämällä yön ja aamun viileyttä tuuletuksessa. Koneelliseen jäähdytykseen on turvauduttava sitten, kun vihreät viilennysvinkit eivät riitä.
Helteellä kannattaa välttää kaikkien ylimääräisten ja etenkin suurikokoisten sähkölaitteiden käyttöä. Televisiot ja lisälaitteet, peli- ja tietokoneet, pesukoneet, ruoanvalmistus uunissa ja liedellä sekä saunominen tuottavat lämpöä ja kasvattavat sisäistä lämpökuormaa.
Perinteisestä tuulettimesta saa enemmän apua, jos sillä ohjaa esimerkiksi viileää yöilmaa avoimesta ikkunasta makuuhuoneeseen.
Hillitse helteen vaikutuksia
Vedä verhot ja kaihtimet ikkunoihin. Tuuleta viileän aikaan ja varjon puolelta, hyödynnä läpivetoa. Vähennä sisäisiä lämpökuormia, sammuta tarpeettomat sähkölaitteet. Viilennä viisaasti, kun jäähdytät koneellisesti.Esimerkkejä tuuletus- ja jäähdytyslaitteiden kulutuksista:
Pöytätuuletin:– pöytätuuletinten teho on yleensä 40-45 W. Sähkönkulutus vuorokaudessa voi olla noin 1,1 kWh. Vuorokauden käyttöhinnaksi tulee noin 20 senttiä*. Lattiatuuletin:
– lattialle sijoitettavien tuuletinten teho on yleensä 50-70 W. Sähkönkulutus vuorokaudessa voi olla noin 1,7 kWh. Vuorokauden käyttöhinnaksi tulee noin 25 senttiä*. Siirrettävä ilmastointilaite:
– siirrettävien, kylmäainetta hyödyntävien ilmastointilaitteiden sähkötehot vaihtelevat 0,5-1,5 kW välillä. Sähkönkulutus vuorokaudessa voi olla siis jopa noin 36 kWh. Vuorokauden käyttöhinnaksi tulee noin 4-5 euroa*.
Ilmalämpöpumppu:
– ilmalämpöpumpun sähköteho noin 1,5-2,5 kW. Sähkönkulutus vuorokaudessa voi olla siis jopa noin 60 kWh. Vuorokauden käyttöhinnaksi tulee noin 4-6 euroa* (pumppu toimii osa- ja täysteholla).
– kulutus riippuu paitsi jäähdytykseen käytettävästä tehosta (osa/täysiteho) sekä jäähdytettävän tilan koosta (pumppu tulee mitoittaa tilan mukaan).
(Radio Nova, Motiva)