Nuoret hyödyntävät parhaiten sosiaalisen median massoja - "Flash mobit" yleistyvät

23.08.2011 09:00 -

Nuorten järjestämän massatapahtumat "Flash mobit" saavat nopeasti liikkeelle yllättävänkin suuren porukan. Tarkoitusperiä on monia.

Flash mob -liike alkoi täysin viattomasti 2000-luvun alkupuolella. Nuoriso alkoi viestitellä toisilleen internetissä ja järjestää yllättäviä performansseja Euroopan metropoleissa. Michael Jacksonin kuoleman jälkeen tällaisia oli mm. erilaiset imitaatiot ympäri maailmaa sekä sadat tyynytappelut isoissa kaupungeissa.

Nykyään mukaan astuvat entistä tehokkaamman massa-viestittelyn mahdollistavat sosiaalisetmediat, kuten Facebook ja Twitter.

”Arabian kevät” -ilmiössä Lähi-Idän diktatuureissa asuvat nuoret käyttivät uusmediaa mielenosoitusten järjestämiseen. Hirmuhallinnot Tunisiassa, Egyptissä ja Libyassa kaatuivat kuin dominonappulat. Mutta kolikolla on myös toinen puoli ja samaa tekniikkaa voi käyttää myös väkivaltaisesti, kuten tehtiin Englannin nuorisomellakoissa.

Joskus Flash mob -tapahtumissa tarkoituperät ovat hyvät, mutta lopputulos katastrofi. Yhdysvalloissa heinäkuun lopulla Hollywoodin Kiinalaisessa Teatterissa esitettiin dokumenttielokuva Electric Daisy -nuorisokarnevaalista. Dj Kaskade twiittasi asiasta 90 tuhannelle fanillensa.

Hollywood Boulevard täyttyi tuhansista teatteriin pyrkivistä nuorista. Kun kaikille ei riittänyt tilaa, väkijoukko turhautui ja alkoi tuhota paikkoja. Poliisin piti turvautua mellakkavarusteisiin joukkojen taltuttamiseksi.

Toinen esimerkki on räppäri Charles Louboutin, alias Game, joka twiittasi puolelle miljoonalle fanille. Hän sanoi tarvitsevansa apulaisen ja antoi puhelinnumeron, johon halukkaat voisivat soittaa. Mutta numero olikin Comptonin poliisiasemalle. Aseman linjat tukkeutuivat totaallisesti, kun assariksi halunneet fanit soittivat numeroon. Nyt pilantekijää odottaa mahdollinen vankeustuomio.

Suomessa nuorisokokoontumisen kääntöpuoli nähtiin Turussa, kun nuorten Turun botellón-tapahtuma "Turun Picnik" aiheutti mittavia järjestyshäiriöitä sekä jäteongelmia.

”Flash mobeja” on kutsuttu koolle myös suoranaisiin rikoksiin. Tänä kesänä ”flash mobit” ovat riehuneet mm. eri puolilla Yhdysvaltoja. Germantownin pikkukaupungissa, Marylandissa 26 teiniä ilmestyi yöllä vuorokauden ympäri auki olevaan 7 Eleven -kauppaan. Osa kiinnitti myyjän huomion puoleensa ja sillä välin toiset kantoivat tavaraa ulos, minkä ehtivät. Kaikki oli ohi minuutissa. Jo yksi kymmenestä amerikkalaisesta convenience storen omistajasta kertoo joutuneensa flash mobin uhriksi.

Viranomaiset ovat joskus voimattomia tempauksissa, mutta Marylandin tapauksessa poliisi pisti YouTubeen valvontakameran videon ryöstäjistä. Sen perusteella kiinni jäi 15 ryöstöön osallistunutta.

Flash mobien riivaamissa kaupungeissa poliisi on myös määrännyt nuorille öisiä ulkonalikkumiskieltoja. Pari viikkoa sitten San Franciscossa poliisi sai vihiä tulevasta mielenosoituksesta joukkoliikennelaitosta vastaan. Siksi poliisi katkaisi kaupungista käynnykkäyhteydet. Se aiheutti valtavasti napinaa.

Los Angelesin poliisi on pidättänyt rikollisia Twittert-tilejä seuraamalla. Kanadan Vancouverissa poliisi sai kiinni kesäkuussa Stanley Cupissa riehuneita huligaaneja pistämällä nettiin riehujien kuvia.

New Yorkin poliisilla on ainoana maassa uunituore sosiaalisen median seurantayksikkö. Vain 30 prosenttia maan muista poliisilaitoksista seuraa aktiivisesti sosiaalista mediaa. Amerikkalaispoliisit kokoontuvatkin syyskuussa Dallasiin miettimään uusia keinoja flash mob -ilmiön hillitsemiseksi.

KURKKAA TÄSTÄ YKSI FLASH MOB -TAPAHTUMA

(Radio Nova)

Kilpailut

Uusimmat