Hyötyisitkö sinä seksuaaliterapeutin avusta?
Radio Novan Sari Seppälä ja Minna Ottavainen perehtyivät tänään ikääntyneisiin neitsyihin seksuaaliterapeutti Elli Raipelan kanssa.
Seppälä muistutti Sari ja Minna O -ohjelmassaan, että Kansaneläkelaitos ei korvaa seksuaaliterapeutin palveluita, vaikka seksuaalisuus onkin tärkeä osa ihmisten elämää. – Kaikkien terapeuttien pitäisi olla valmiita ottamaan puheeksi myös seksuaaliasiat, otti kantaa seksuaaliterapeutti Elli Raipela tänään aamupäivällä Seppälän haastattelussa.
– Seksuaalisuuteen liittyvät asiat olisi siis otettava paremmin huomioon kaikissa terapeuttikoulutuksissa.
Yleensä ihmiset miettivät seksuaalisuuteen liittyviä asioita yksin vuosikausia vain siksi, että eivät voi puhua niistä kenenkään kanssa.
– Varatessaan ajan ammatti-ihmisen vastaanotolle ihminen on kuitenkin jo melko valmis puhumaan aroistakin asioista, kertoi seksuaaliterapeutti Raipala.
Seksuaalivietti nousee pintaan nuoruusiässä, tavalla tai toisella. Yksi nuoruusiän kehitystehtävistä on ottaa haltuun oma ruumis ja seksuaalisuus. Nuori alkaa itse päättää siitä, miten hän seksuaalienergiansa käyttää. Kaikki eivät kuitenkaan löydä sellaista kumppania, joiden kanssa seksiä voisi alkaa harrastamaan.
– Meidän keskuudessamme on todennäköisesti paljon ihmisiä, joilla ei ole seksikokemuksia toisen ihmisen kanssa. He elävät kuitenkin aivan tyydyttävää elämää. Jos ei ole tottunut seksin aiheuttamaan mielihyvään, ei sitä ehkä osaa kaivatakaan, toteaa Raipela ja jatkaa, että iän myötä asian nostavat pintaan sekä perheenperustamisajatukset että ajatus siitä, mistä itse onkin ehkä jäänyt paitsi. Seksuaaliterapeutille hakeutuvatkin seksitöntä elämää elävät 40–60-vuotiaat naiset ja miehet.
Seksitöntä elämää viettäviä vanhempia ihmisiä yhdistää nuoruusiän kehitysvääristymä. Seksuaaliterapeutin vastaanotolla käsitelläänkin useimmiten nuoruutta. Se saattaa tyrmistyttää monia seksuaaliterapeutin asiakkaista. – Ei kuitenkaan ole mahdollista hypätä tähän päivään, jos erilaisia kehitysvaiheita on jäänyt käymättä läpi ja siksi terapeutin on tehtävä kiusallisiakin kysymyksiä. Asiakkaan on luotettava siihen, että asiat eivät kulkeudu vastaanotolta minnekään muualle, muistutti Raipela.
Myös kuulijat osallistuivat keskusteluun aktiivisesti, kuuntele tästä!