Oletko työnarkomaani? Testaa!
Suomalaiset viihtyvät työpaikalla 1678 tuntia ja kreikkalaiset - ainakin tilaston mukaan - 2118 tuntia vuodessa. Yhdysvalloissa keskiverto työntekijä painaa 1782 tuntia vuodessa - 104 tuntia suomalaista enemmän. Suomessa lomaillaan keskimäärin viisi viikkoa vuodesta. Amerikkalaiset pitävät yleensä kahden viikon kesäloman, plus kansalliset vapaapäivät. 80 prosenttia amerikkalaisista työntekijöistä valittaa työn vaikuttavan terveyteen. Pahiten asiat ovat Kiinassa. Siellä Applen älypuhelimia ja tabletti-tietokoneita alihankkijalle valmistavat työntekijät uupuivat epäinhimmillisissä oloissa. Jotkut päätyivät jopa itsemurhaan.
Seuraava tutkimus tehtiin Utrechtin yliopistossa, laiskureiden Hollannissa. Tutkimukseen osallistui runsaat 1200 nelissä kymmenissä olevaa työntekijää. Heistä osa oli työstä lusmuilijoita, osa normaalisti työtä tekeviä, ja osa niska limassa töitä painavia. Kahdesta jälkimmäisestä joukosta perkaantui kaksi alaryhmää:
Ne, jotka paiskivat lujasti töitä vastuuntunnosta ja huonoa omatuntoa välttääkseen. He ovat niin sanottuja klassisia työnarkomaaneja. Toinen ryhmä teki myös pitkää päivää, mutta he aidosti nauttivat siitä. Klassiset työnarkomaanit kärsivät stressistä, työpaikkariidoista, heikoista ihmissuhteista, avioeroista ja sydänkohtauksista. Mutta kovasta työnteosta aidosti nauttivat eivät näyttäneet kärsivän työnteostaan. Heitä kutsutaan termillä engaged workaholics - sitoutuneet työnarkomaanit. Eli toisin sanoen vaikuttaa siltä, että kutsumustyötään tekevät ovat immuuneja liiallisen työnteon haittavaikutuksille.
Mistä sitten tietää, kumpaan ryhmään kuuluu?
Tutkijat laativat kuusi kysymystä, joihin annetaan arvosana nollasta kuuteen sen mukaan, kuinka hyvin väittämä pitää paikansa. Nolla silloin, kun väittämä ei pidä lainkaan paikkaansa ja kuusi silloin, kun se osuu naulan kantaan. Eli vastaapa seuraaviin kysymyksiin ja kirjoita kysymysten ja vastausten numerot ylös:
1: Tunnen pursuavani energiaa työpaikalla.
2: Minulle on tärkeää paiskia lujasti töitä silloinkin, kun en nauti siitä.
3: Työni inspiroi minua.
4; Minulla tuntuu olevan sisäinen pakko painaa töitä kovasti, halusinpa tei en.
5: Menetän työskennellessäni ajantajun.
6: Tunnen olevani pakotettu paiskimaan kovasti töitä silloinkin kun en nauti siitä.
Mitä enemmän kuutosia sait parittomien numeroiden kysymyksiin, sitä todennäköisimmin olet sitoutunut työnarkomaani, joka nauttii työnteosta. Mitä enemmän sait kuutosia parillisiin kysymyksiin, sitä todennäköisimmin olet klassinen työnarkomaani, ja olisi ehkä syytä vähän hellittää tahtia.
(Tomi Hinkkanen, Radio Nova)