Syömishäiriön hoitoon lupaavia tuloksia suomalaistutkimuksesta - lue lisää!

08.05.2012 10:19 -

Suomessa toteutettiin tutkimus yhdestä kehitteillä olevasta nenäsuihkeesta, mikä taittaa ahmimiskohtaukselta isomman terän. Radio Novan Sari Seppälä ja Minna Ottavainen ottivat asiasta selvää.

Syömishäiriöiden päätyypit ovat anoreksia, bulimia, BED (Binge Eating Disorder) ja ortoreksia.

Lightlake Therapeutics Ins. on riippuvuuksien hoitoon keskittynyt biolääketiedeyritys joka on tutkinut ja testannut  naloksoni-nenäsumuttetta joka vähentää syömiskohtauksien kestoa.

Kyseessä on sama lääkeaine, jolla on menestyksekkäästi hoidettu jo vuosien ajan muun muassa alkoholiriippuvuutta. Alustavat tutkimustulokset osoittavat naloksoni-nenäsumutteen vähentävän tutkimushenkilöiden syömiskohtauksien kestoa merkittävästi enemmän kuin lumelääke.

Tutkimuksen hallinnollinen johtaja Stephanie Sinclair Lappi kertoo lisää mielenkiintoisesta tutkimuksesta:



BED (engl. Binge eating disorder) on ahmimishäiriöiden joukkoon kuuluva tavallisin epätyypillinen syömishäiriö. Sitä sairastava ei pysty aina kontrolloimaan syömistään vaan saa silloin tällöin ahmimiskohtauksia ja syö suuret määrät ruokaa. Tyypillisesti hän myös salailee syömisiään, tuntee häpeän tunnetta eikä kykene lopettamaan.

Ahmimishäiriö - kuten kaikki muutkin syömishäiriöt - ovat vakavia sairauksia ja hoito tulisi aloittaa mahdollisimman pian hyvän parantumisen saamiseksi. Pahimmillaan syömishäiriöt voivat aiheuttaa jopa kuoleman tai muita vakavia sivuvaikutuksia.

Ahmimiskohtaukset ovat toistuvia ja hallitsemattomia. Syötyä ruokaa ei oksenneta, mutta joskus ahmimista yritetään hallita jättämällä ateria väliin aamulla tai aamupäivällä, joka taas johtaa helposti ahmimiskohtaukseen iltapäivällä tai illalla. Laihdutusyritykset usein laukaisevat ahmimisen, joten ne olisi syytä lopettaa.

Ahmimishäiriö on yleisempää naisilla, ja se alkaa usein jo nuorella iällä.

Ahmimishäiriön oireita:

-Toistuvat ahmimiskohtaukset

-Kohtaukset ovat hallitsemattomia

-Ruokaa ei oksenneta, mutta joskus ahmimista yritetään hallita jättämällä ateria väliin aamulla tai iltapäivällä, joka johtaa helposti uuteen ahmimiskohtaukseen iltapäivällä tai illalla

-Syömisen salailu ja häpeän tunne

LUE LISÄÄ TÄÄLLÄ

(Radio Nova)

Kilpailut

Uusimmat