Peruspalveluministeri kommentoi vanhusten kohtelua Suomessa: Häpeällistä!
Vanhuksia ei viedä suihkuun. Ruoka-annoksia säännöstellään. Vanhus on kainaloita myöten märkä, kun hän ei ole koko päivänä käynyt wc:ssä. Vanhusten ihmisarvon vastainen kohtelu jatkuu yhä, paljasti MTV3:n 45 minuuttia -ohjelma.
- Suomi on ainoa maa maailmassa, jossa joudutaan säätämään erillinen tiukka laki, joka suojaa vanhuksia. Nythän laki ei ole vielä voimassa, vaan vasta ensi kesänä. Meidän pitäisi saada parannuksia tilanteeseen, ilmankin lakeja, Maria toivoo.
Onko kysymys ahneudesta, halutaanko vanhuksilla tehdä rahaa?
- Valitettavan usein kuntapäättäjät toteavat, että täytyy kilpailuttaa raha edellä, eli saada mahdollisimman halvalla. Silloin kun hinta on siinä vahvempana, kuin laatukriteerit, niin silloin pääsee käymään tämän tyyppisiä asioita.
- Toinen on se, että meillä ei ole sitovia henkilöstömitoituksia. Hyvin helposti niitä alitetaan. Sen vuoksi olen itse ajanut hyvin voimakkaasti näitä sitovia henkilöstömitoituksia, koska tähänkään asti suositukset eivät ole toimineet. Mä toivon kovasti, että ne ihmiset jotka vastustivat näitä, pystyvät elämään itsensä kanssa, mikäli meillä tällaiset ihmisoikeusrikkomukset jatkuvat, Maria näpäyttää.
- Onneksi vuonna 2015 pysyvät mitoitukset tulevat, mutta vanhukset jotka tällä hetkellä ovat laitoksissa, ei pitäisi odottaa vuoteen 2015, peruspalveluministeri huomauttaa.
Riittääkö Suomessa varat vanhusten täysimittaiseen vanhusten hoitoon?
- Kyllä meillä rahaa riittää. Kyse on priorisoinnista ja arvovalinnoista. Jos meillä riittää rahaa teiden rakentamiseen (Mikä on tietenkin hyvä asia, teitäkin pitää rakentaa), meillä riittää rahaa Hornettien ostamiseen, joihin menee rahaa kymmeniä miljoonia (satoja miljoonia).
- Kyllä silloin pitäisi pystyä panostamaan myös inhimilliseen hoitoon ja hoivaan. Minun mielestä tämä on aidosti arvovalintakysymys, ja tämän ajan Suomessa sen pitäisi painaa vaakakupissa, Guzenina-Richardsonin toteaa.
- Asiat ovat menossa parempaan suuntaan. Meillä on tiukka laki tulossa ensi kesänä. Mä tiedän, että sitä kritisoidaan kuntakentässä, mutta tämä on nyt arvokysymys. Kyllä vanhustenpalveluun täytyy panostaa.
Miten nykytilanteessa vanhusten saamaan hoitoon ja mahdollisiin rikkomuksiin voidaan puuttua?
- Pitää kysyä, olla kiinnostunut ja esimerkiksi muistisairaiden osalla on omaisten vastuu kysellä. Hoitajien täytyy pitää silmänsä auki. Jos havaitaan epäkohtia, niistä pitää kertoa. Mikäli on johtajia, jotka johtavat yksiköitä huonosti tai sitten on yksittäisiä, jotka eivät kunnioita vanhuksia, niin siitä pitää puhua avoimesti ja tehdä tarvittavat valitukset, ministeri muistuttaa ja peräänkuuluttaa alalle avoimuutta ja läpinäkyvyyttä.
Kuuntele koko haastattelu: