Sonja Lumme opastaa tomaatin kotikasvattajia - kurkkaa ketsuppiresepti!
- Kannattaa valita hyvät pensastomaattilajikkeet. Runkotomaattilajikkeet teettää työtä enemmän. Pensasversio saa kasvaa sellaisenaan. Niistä saa myös takuuvarmasti satoa. Tomaatit kannattaa kasvattaa omissa kasvatussäkeissä, Sonja Lumme opastaa.
- Tomaatti tykkää lämpimästä ja soveltuu erinomaisesti myös parvekkeelle. Täytyy vain muistaa tarpeeksi iso kasvualusta, esimerkiksi iso sankko, jonne se kasvusäkki. Tulosta syntyy, eikä sen jälkeen enää kaupan tomaatteja haluakkaan, Sonja kertoo Maria Leppäsen haastattelussa Helsingin Kevätmessuilla.
Tomaatteja voi syödä sellaisenaan ja käyttää monipuolisesti ruoanlaitossa. Omista tomaateista saa helposti tehtyä myös omaa ketsuppia. Ohessa Sonjan resepti.
Ketsuppiresepti á la Sonja Lumme
1 kg kypsiä tomaatteja
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 rkl öljyä
1 punainen paprika
2 dl sokeria
2 dl viinietikkaa
3 rkl fariinisokeria
2 tl suolaa
ripaus kanelia, neilikkaa, chiliä ja mustapippuria
Pese ja kuutioi tomaatit,poista kannat.
Pilko paprika, poista siemenet ja kanta.
Kuullota silputtu sipuli ja valkosipuli kattilassa öljyssä (älä ruskista).
Lisää muut ainekset ja kuumenna kiehuvaksi.
Keittele miedolla lämmöllä tunnin ajan.
Soseuta sauvasekoittimella, tarkista maku ja tölkitä puhtaisiin lasipurkkeihin.
Mausta lempimausteillasi, kuten yrteillä.
(Radio Nova=