Lomailija, miten selätät jetlagin?
Yhden tai kahden aikavyöhykkeen ylittäminen lentäen haittaa tuskin kenenkään lomailua, mutta jo kolmen tunnin aikaero alkaa painaa askelta.
Länteen on hivenen helpompaa matkustaa kuin itään, koska elimistön sisäisen kellon vuorokausi on hieman pitempi kuin 24 tuntia. Kun matkustetaan vaikkapa Thaimaahan, puhutaan jo viiden tunnin (ja Suomen kesäajan neljän tunnin) aikaerosta. Kun kello on helmikuussa Helsingissä 21, on se Bangkokissa jo kello 2 yöllä.
Viisas matkailija ottaa odotetusta lomasta irti kaiken mahdollisen ja aloittaa kohdemaan rytmiin sopeutumisen etukäteen, neuvoo elintarvikekemian tohtori Leea Pelto.
– Jos on mahdollista, kannattaa alkaa jo muutama päivä ennen lähtöä elämään enemmän kohdemaan aikataulun mukaisesti. Thaimaahan matkustettaessa se tarkoittaa sitä, että alkaa täällä Suomessa herätä aikaisemmin ja menemään aikaisemmin nukkumaan. Silloin sopeutuminen käy helpommin. On todettu, että myös melatoniini on tähän hyvä apukeino.
Melatoniinia eli pimeähormonia, jota elimistö tavallisestikin tuottaa, käytetään matkan ensimmäisinä päivä niin, että sitä nautitaan vähän ennen paikallista nukkumaanmenoaikaa.
– Sekä ravintolisänä että lääkkeenä myytävää melatoniinia ei tule sekoittaa nukahtamis- tai unilääkkeisiin. Se on enemmänkin meidän nukahtamisrytmimme tahdistaja, kertoo Pelto.
Yömyssyt eivät avita
Kun matkaaja lähtee tekemään paluuta kotimaahan, kannattaa jälleen alkaa kääntää sisäistä kelloaan kohti Suomen aikaa.
– Ihan samalla tavalla kuin Thaimaahan mentäessä voisi ajatella, että alkaa lomakohteessa vähän enemmän elää Suomen rytmissä: aletaan mennä vähän myöhemmin nukkumaan ja noustaan vähän myöhemmin, mutta yritetään kuitenkin olla stressaamatta siitä, että taas se tavallinen arki alkaa. Melatoniinia voi käyttää apuna tässäkin, että saa unen päästä kiinni oikeaan aikaan ja herää sitten virkeänä.
Yömyssy eli pikku naukku ennen nukkumaan menoa auttaa ehkä nukahtamisessa, mutta ei silti saa Pellolta tukea.
– Yömyssy voi ehkä nukuttaa, mutta itse unen laatu kärsii. Eli jos haluaa rauhalliset yöunet, en suosittele yömyssyä.
Aikaero-oireiden itsehoito ja hoito lääkkeillä
– Jos haluat siirtää rytmiä, älä jää hotellihuoneeseen. Auringonvalo ja liikunta ovat parhaita hoitokeinoja.
– Melatoniini eli pimeähormoni voi parantaa yöunen laatua ja nopeuttaa sopeutumista eteenkin itään päin matkustettaessa. Keskimäärin käytetyt annokset ovat olleet 2–6 mg. Melatoniinia otetaan 1–4 iltana kohdemaassa.
– Lentokoneessa tulisi välttää unilääkkeitä. Myös nukahtamislääkkeet ovat lyhytvaikutteisia unilääkkeitä.
Lisätietoja aikaerorasituksesta löydät Duodecimin sivuilta.
Jos olet lähdössä Thaimaahan, tutustu myös Suomen suurlähetystön neuvoihin maahan matkaaville.
(Radio Nova, Duodecim)
Kuvat: Shutterstock