Huolestuttava luku: Puolet autoilijoista soittaa ja lukee viestejä kännykästään ajon aikana

16.07.2014 15:55 -

Liikenneturvan kyselytutkimus kertoo, että yli puolet suomalaisista soittaa puheluita ja lukee viestejä kännykästään ajon aikana. Kolmasosa tunnustaa myös kirjoittavansa tekstareita ratin takaa.

Liikenneturvan loppuvuonna 2013 toteuttamasta kyselystä ilmenee, että matkapuhelin on suomalaisilla ahkerassa käytössä ajon aikana. Yleisintä on puheluihin vastaaminen: yhdeksän kymmenestä kertoo ainakin ajoittain vastaavansa saapuvaan puheluun myös ajaessaan. Joka toinen saattaa lukea saapuneen tekstiviestin ja peräti kolmasosa voi naputella tekstaria ajaessaan.

- Älypuhelin on osa arkea ja sosiaalisen median käyttö ja muu asioiden hoito myös ratin takaa on tullut monelle tavaksi. Ajonaikaisen kännykän käytön riskejä ei ehkä tiedosteta tai ne hyväksytään, toteaa Liikenneturvan koulutuspäällikkö Antero Lammi.

Tarkkaamattomuus nelinkertaistaa onnettomuusriskin

Tarkkaamattomuudella tarkoitetaan ilmiötä, jossa kuljettajan huomio kohdistuu liikenteen sijasta johonkin muuhun, vaikkapa puhelimeen kilahtaneeseen pikaviestiin. On arvioitu, että tarkkaamattomuus liikenteessä kasvattaa riskin joutua onnettomuuteen jopa nelinkertaiseksi.

- Erityisen vaarallista on viestien lukeminen ja niihin vastausten kirjoittaminen. Silloin sekä katse että ajatukset ovat pois ajamisesta, Lammi kertoo.

- Aivot pystyvät keskittymään tietoisesti vain yhteen tehtävään kerrallaan. Koska huomiota voidaan nopeasti vaihtaa tehtävien välillä, moni kuvittelee kykenevänsä niin sanottuun multitaskingiin. Todellisuudessa asioita jää kokonaan näkemättä ja reagointi nähtyihinkin asioihin hidastuu, Lammi toteaa.

Liikenneturva aloittaa kolmevuotisen tarkkaamattomuus liikenteessä -kampanjan lokakuussa 2014. Liikenneturva ja European Transport Safety Council (ETSC) järjestävät liikenneturvallisuusseminaarin tarkkaamattomuudesta liikenteessä 7.10. Helsingissä.

Kun ajat, aja:

Laita puhelin äänettömälle ja anna puhelujen mennä vastaajaan. Pysähdy turvalliseen paikkaan soittamaan tai lukemaan viestit. Suunnittele matkasi ja varaa aikaa kahvitauolle ja viestien kuuntelulle. Näytä esimerkkiä omalla käytökselläsi: lapsesi oppii sinulta.

Jos soitat autossa ajavalle, soita myöhemmin uudestaan.

* Tutkimuksen aineisto kerättiin marras-joulukuussa 2013 internetpaneeli GallupForumissa. Kaikkiaan haastateltiin 1677 henkilöä, joista autoilijoita oli 1353 eli 81 %. Tutkimuksen on Liikenneturvan toimeksiannosta suorittanut TNS Gallup Oy.

Kilpailut

Uusimmat