Kännykän käyttö aiheuttanut neljälle kymmenestä vaaratilanteen liikenteessä
Etenkin viestien kirjoittaminen ja lukeminen lisäävät onnettomuusriskiä. Liikenneturva kannustaa kuljettajia rauhoittamaan ajoajan ajamiselle lokakuussa käynnistyvällä kampanjalla Kun ajat, aja.
Tarkkaamattomuus, eli huomion kiinnittyminen muuhun kuin ajamiseen, on tutkimusten mukaan yhtenä riskitekijänä joka kolmannessa onnettomuudessa Euroopassa. Kansainvälisten tutkimusten mukaan matkapuhelimen käyttö ajon aikana nostaa riskin joutua liikenneonnettomuuteen moninkertaiseksi.
Liikenneturvan selvityksen* mukaan neljä kymmenestä kännykkää ajon aikana käyttäneistä kuljettajista kertoi joutuneensa vaaratilanteeseen viimeisen kahden vuoden aikana ajonaikaisen puhelimen käytön takia; vaaratilanteeseen, kuten auton ajautumiseen pois omalta kaistalta. Kolme neljästä kuljettajasta pitää ajonaikaista matkapuhelimen käyttöä vaarallisena. Neljä viidestä kuljettajasta mieltää tekstiviestittelyn tai sosiaalisen median käytön myös vakavaksi rikkomukseksi. Sitä pidetään yhtä vakavana kuin ajokortitta ajoa tai punaisia päin ajamista.
”Nopeatempoisessa liikenteessä muutama sekunti on ikuisuus, kun onnettomuustilanne lähtee kehittymään. Tekstiviestin kirjoittaminen nostaa peräänajo-onnettomuuteen joutumisen riskin kuusinkertaiseksi. On hyvä miettiä, onko se ”osta maitoa” -viesti todella niin tähdellinen, että haluaa nostaa riskiään joutua onnettomuuteen”, toteaa suunnittelija Petri Jääskeläinen Liikenneturvasta.
Onnettomuusriskit kasautuvat, kun katse ja ajatus ovat pois liikenteestä ja kädet irti ratista. Ammattikuljettajia aidoissa liikennetilanteissa seuraamalla on saatu selville, että katseen poistuminen muutamaksi sekunniksi kasvattaa tilastollista riskiä joutua liikenneonnettomuuteen moninkertaiseksi.
Kännykän aiheuttaman houkutuksen voi poistaaTieliikennelaissa ajonaikainen viestintälaitteiden ajoa häiritsevä käyttö on kiellettyä. Liikenneturvan selvityksen mukaan suurin osa kuljettajista välttääkin puhelimen käyttöä autoillessa.
”Moni kokee, että jo puhelimen viesti- tai soittoääni vie huomion liikenteestä. Ennen ajoon lähtöä tarkkaamattomuusriskit voi minimoida laittamalla kännykän äänettömälle ja laukkuun pois näkyvistä. Jos puhelu on pakko soittaa, voi auton pysäyttää turvalliseen paikkaan ennen luuriin tarttumista”, Jääskeläinen vinkkaa.
Liikenneturva aloittaa kolmevuotisen tarkkaamattomuus liikenteessä -kampanjan lokakuussa 2014. Kampanjakehotuksella Kun ajat, aja halutaan muistuttaa kuljettajia siitä, että ajon aikana on syytä keskittyä ajamiseen. Liikenneturva ja European Transport Safety Council (ETSC) järjestävät 7.10. Helsingissä liikenneturvallisuusseminaarin aiheesta tarkkaamattomuus liikenteessä.