Maabongari Pirkko suosittelee: Matkusta Botswanaan!
Pirkko ja puolisonsa Lasse ovat todellisia maailmanmatkaajia. Heitä voikin kutsua maabongareiksi. Syksyllä 2014 tehdyn Aasian kierroksen myötä kaksikko saavutti 100 itsenäistä maata -tavoitteen, molempien osalta.
Innostus alkoi vuonna 1998, kun pariskunta tapasi Etelä-Afrikkaan ja Swasimaahan suuntautuneella reissullaan miehen, joka "kertoi tulleensa tälle matkalle, koska tämä käsitti Swasimaan, jonne ei ilmeisesti silloin ainakaan muuten ihan helposti päässyt. Samainen mies kertoi myös, että Swasimaa oli hänen 140. maansa".
Schildtit ovat käyneet Afrikassa useammassakin maassa. Botswanan-matkallaan vuonna 2011 kaksikko päätti tutustua pääkaupunkiin Gaboroneen Alexander McCall Smithin Mma Ramotswe tutkii -kirjasarjan hengessä.
– Kaikkihan, jotka ovat lukeneet McCall Smithin Naisten etsivätoimisto -kirjoja, tietävät Gaboronen. Olimme menossa Afrikkaan muutenkin ja otettiin reittiin mukaan se, että käydään Botswanan Gaboronessa, kertoi Pirkko Konttorin haastattelussa.
Kansainvälisesti suosittu lämminhenkinen kirjasarja näkyy katukuvassa Gaboronessa, jossa voi lähteä opastetulle retkelle tutustumaan kirjasarjan tapahtumapaikoille.
– Pysähdyimme esimerkiksi Botswanan yliopiston eteen ja muistelimme, missä romaanissa se ensimmäistä kertaa esiintyy. Pysähdyimme myös vuoren juurelle, jolla koko kirjasarja alkaa. "Tämän vuoren juurella oli Naisten etsivätoimisto." Se oli aika huikeeta!
Opas haastoi turistit kyselemällä detaljeja romaaneista pitkin matkaa.
– Melkein olisi pitänyt olla itselläkin niitä kirjoja mukana! Oppaalla oli, ja selkeästi se käsikirjoitus retkeen tuli niistä. Mutta tuskinpa sellaiselle retkelle osallistuu ihminen, joka ei ole yhtään lukenut niitä kirjoja.
Kaupungin päänähtävyydet esittelevä kierros yli tusinan teosta käsittävän kirjasarjan hengessä oli Schildtille mieleen.
– Niitä kirjojahan on tosi paljon, joten koko Gaborone on katettu niillä. Kyllähän sen kierroksen olisi voinut tehdä muutenkin ja päätyä samoihin paikkoihin, mutta mun mielestä tämä oli tosi kiva näkökulma siihen kaupunkiin.
Botswanaan voi matkustaa hyvillä mielin, vakuuttaa Schildt, joka kertoo maan olevan poikkeus monesta muusta Afrikan maasta. Korruptiota on vähän ja kansantulo on afrikkalaisittain korkea.
– Botswana on hyvin eurooppalainen maa. Se on säästynyt roturistiriideoilta. Se on turvallinen ja siisti. Näissä kirjasarjoissahan naisetsivä tapaa käydä jossain kaupungin keskustassa teehuoneesa juomassa teetä. Käytiin kirjoissa mainitussa teehuoneessa, eikä se paljoa eronnut siitä, että olisimme olleet jossain eurooppalaisessa kaupungissa.
Schildit tekivätkin Botswanan matkan omatoimisesti. Se on kaksikolle "jonkin verran poikkeuksellista Afrikassa".
– Mutta Botswanassa se on kyllä täysin mahdollista.
Matkabloggaajat nähdään Matkamessuilla Helsingin Messukeskuksessa sunnuntaina 18. tammikuuta 2015, Meeting Point -lavalla klo 13.00 (Matkalla kaikkialle – maabongarin maailma).
Lue Pirkko Schildtin blogia täällä.
Matkamessut Helsingin Messukeskuksessa 15.-18.1.2015.
Sari Seppälän ja Annika Metsäkedon Konttori Radio Novan taajuudella maanantaista torstaihin klo 10-14.
Kuvat: meriharakka.net/Pirkko Schildt
(Radio Nova. meriharakka.net)