Kuva: Shutterstock

Miksi juhannustaiat tehdään usein alasti? Yllättävät faktat uskomusten takaa koottiin yhteen

20.06.2019 11:45 - Emmi Moilanen

Juhannustaiat liittyvät usein tulevan puolison kohtaamiseen esimerkiksi unessa. Nämä taiat juontavat juurensa pitkälle historiaan, talonpoikaiskulttuuriin saakka.

Juhannus on keskikesän juhla, jolloin päivä on pisimmillään ja yö hyvin lyhyt. Seurasaarisäätiön toiminnanjohtaja Aila Nieminen kertoo Voice.fi-sivuston haastattelussa, että kansanperinteen mukaan pitkän päivän jälkeisen yön uskottiin olevan erityisen merkityksellinen.

- Kun hetki on lyhyt, ajatellaan että siihen liittyy taikuutta, jonka avulla ihmiset pystyvät vaikuttamaan omaan tulevaisuuteensa.

Vielä kaksisataa vuotta sitten juhannus oli tärkeä sään ja hedelmällisyyden juhla. Juhannustaikojen juuret löytyvätkin talonpoikaiskulttuurista.

- Tästä syystä taiat liittyivät erityisesti karjanhoitoon ja maanviljelykseen, Nieminen kertoo.

Juhannustaioissa toivotaan rakkautta

Vaikka taiat liittyivät aiemmin historiassa maanviljelykseen ja terveyteen, myös rakkausonnea toivottiin juhannusyön taioissa usein. Myös nykypäivänä suositut juhannustaiat puolison löytämisestä juontavat juurensa vahvasti historiaan.

- Jos ajatellaan yhteiskuntaa satoja vuosia aikaisemmin, niin kyllähän nainen oli aika turvaton. Puolison kautta naisen asema oli turvatumpi kuin yksinään, Nieminen toteaa.

Nykyään eräs yleisimmistä juhannustaioista on seitsemän kukan kerääminen tyynyn alle juhannusyöksi, jolloin voi odottaa näkevänsä unessa tulevan puolisonsa.

Vahvistaako alastomuus taian tehoa?

Puolison löytämiseen liittyviin juhannustaikoihin yhdistetään vahvasti myös uskomus siitä, että taian tekeminen alasti vahvistaa sen tehoa. Tästä esimerkkinä on hyvän naimaonnen saaminen silloin, kun kieriskelee juhannusyönä alastomana kasteisella niityllä.

- Voisi ajatella, että kasteessa on se maaginen voima ja välissä oleva vaate estää kosteuden sekä taian siirtymisen itseesi. Silloinhan se on luontevaa olla alasti ja saada kaste suoraa iholle, Nieminen pohtii.

Suomalaiseen juhannusperinteeseen kuuluu myös kukkaseppeleiden tekeminen. Niemisen mukaan kasveilla onkin juhannustaioissa syvällisempi merkitys kuin pelkkä esteettisyys.

- Alkuperäinen merkitys on se, että luonnon kasvuvoima siirtyy ihmiseen seppeleen kautta.

On tavallista, että luonnon kasvuvoimaa halutaan tuoda vielä nykyäänkin myös sisälle koteihin.

- Entisaikaan tuotiin koivuja ovenpieliin ja nykyään jotkut saattavat tuoda lehviä sekä kukkia parvekkeellekin, Nieminen summaa.

Lue myös: Kouriva karaokemestari vai himokas viuhahtaja? Katso, mikä on juhannusnimesi

Juttu julkaistu alun perin 21.6.2018

Kilpailut

Uusimmat