Kuva: AOP

Käyttääkö kyykäärme aina myrkkyä purressaan? Suomalaistutkija vastaa

01.07.2020 13:15 - Henna Koste

Tutkija Pälvi Salo tietää, että käärmeet voivat purra kahdesta syystä.

Kevät ja kesä ovat aikaa, kun monet toivovat, etteivät kohtaisi kyykäärmeitä. Toukokuussa on kyiden paritteluaika, jollon lajin aktiivisuus on huipussaan. Kesällä maastoon hajautuneet kyyt sen sijaan keskittyvät saalistamiseen ja ruuan sulatteluun.

- Kesällä helpoiten havaittavia ovat luultavasti tiineet kyynaaraat, jotka keskittyvät paistatteluun ja lämmön keräämiseen, jotta poikaset kehittyisivät, kertoo tutkija Pälvi Salo.

Moni kaihtaa luikertelijoita muutenkin, mutta terävien hampaiden uppoaminen ihoon on toki monelle meistä suurin pelko. Onko purema aina vaarallinen? Käyttääkö kyykäärme aina myrkkyä purressaan?

- Myrkyn alkuperäinen ja ensisijainen tarkoitus on saaliin lamauttaminen ja tappaminen, jotta käärme voi sen turvallisesti syödä. Saalistuspuremissa myrkkykäärmeet ruiskuttavat myrkkyä käytännössä aina, mutta puolustautuessaan käärmeet saattavat purra vain “hämäyksenä”. Silloin puhutaan niin sanotusti kuivista puremista, jolloin käärme ei ruiskuta myrkkyä. Täten myös kyy voi purra käyttämättä myrkkyä, Salo kertoo.

Hän painottaa kuitenkin, että pureman uhri ei kuitenkaan voi mistään heti tietää, onko kyy ruiskuttanut osuneeseen puremaan myrkkyä vai ei.

- Kaikkiin puremiin on syytä suhtautua samalla vakavuudella. Pureman voinee luokitella kuivaksi vasta, jos mitään oireita ei missään vaiheessa ilmene, Salo muistuttaa.

Lue myös: Täydellinen luontoretki – Kyykäärmeitä ja telttatuparit!

Lue myös: Ethän usko yleisiä punkkimyyttejä? Lue hyödylliset faktat

Kilpailut

Uusimmat