Ulosteviiniä, muurahaisginiä ja valaankivesolutta - maistaisitko maailman ällöttävimpiä juomia?
Maistuisiko tuopillinen valaankiveksistä valmistettua olutta, jota on intensiivisesti maustettu islantilaisen lampaan jätöksillä? Entäpä lasillinen tulimuurahaisten kanssa kypsytettyä giniä, kenties?
Ei varmaankaan.
Mikäli maailman ällöttävimmät juomat kuitenkin kiinnostavat, pääsee kyseisiin palanpainikkeisiin tutustumaan Ruotsin Malmössa sijaitsevassa Ällöttävän ruoan museossa.
Ruotsalaismuseo on jo vuosien ajan koonnut erinäisiä kulinarismin helmiä saliensa sisälle. Syyskuussa auenneessa museon tuoreimmassa näyttelyssä esitellään vähemmän tuoreen makuisia juomia kolmen kuukauden ajan.
- Inho on yksi kuudesta perustunteestamme. Vaikka me kaikki tunnemme inhoa, ruoat, jotka koemme inhottavaksi vaihtelevat. Yhden herkku voi olla toiselle vastenmielinen, kerrotaan museon nettisivuilla.
Juotavaksi tehty
Kaikki näyttelyssä esiteltävät juomat ovat alun perin juotavaksi tehty. Niitä on nautittu ainakin jossain päin maailmaa.
Esimerkiksi eteläkorealaista Ttsongul-nimistä riisiviiniä on käytetty lääkkeenä. Moni saattaa kuitenkin kyseenalaistaa sen lääkinnälliset vaikutukset, sillä kyseinen eliksiiri valmistetaan käyttämällä viiniä ihmisulosteiden seassa.
Näytillä on myös maailman vahvin olut. Skotlantilaisen BrewDogin valmistama olut on vahvuudeltaan 55-prosenttista. Vertailun vuoksi suomalaisessa keskioluessa on enintään 4,7 tilavuusprosenttia alkoholia. Kyseinen huurteinen tarjoillaan oravannahkaan upotetusta pullosta.
Osa juomista oli pakko tehdä itse
Disgusting Food Museumin johtaja Andreas Ahrens kertoo Voice.fi:lle, että kokoelman kartuttaminen ei ole ollut helppoa.
- Teimme paljon tutkimustyötä löytääksemme oudoimmat, erikoisimmat ja suoranaisesti kuvottavimmat juomat. Jotkut juomista joudimme valmistamaan itse, sillä osaa ei yksinkertaisesti ollut mistään saatavilla, hän kertoo.
Henkilökunta on päässyt, tai joutunut, maistamaan näytillä olevia juomia. Kokemukset eivät ole olleet makunystyröitä hiveleviä. Museonjohtajan oma suosikki-inhokki ei sekään kuulosta houkuttelevalta.
- Yksi vaikeimmista juomista löytää ja samalla yksi hirveimmistä on berliiniläinen Fishky. Se on kalatynnyrissä kypsytettyä viskiä. Maku on kuin sekoitus vauvan oksennusta, suolaliuosta ja vatsahappoja. Ei kovinkaan miellyttävä kokemus, mies kuvailee.
Herkkusuiden harmiksi Ruotsin alkoholilainsäädäntö estää juomien maistelun museovierailta. Museossa on kuitenkin näytillä myös kammottavia ruokia, joista osaa vierailijat pääsevät itse haistamaan ja jopa maistamaan.
Sen tähden museossa pidetään kirjaa kerroista, jolloin vierailijat ovat oksentaneet:
Jos upotus ei näy, voit katsoa sen täältä.
Lue myös: Suomalaistutkijat löysivät helpotuksen krapulaan - osa koehenkilöistä karkasi baariin
Lue myös: Muuttuvatko krapulat iän myötä yhä pahemmaksi? Lääkäri vastaa
Lue myös: Heräätkö hikisenä juhlimisen jälkeisenä aamuna? Asiantuntijat kertovat syyt ikävälle vaivalle