Kuva: Shutterstock

Miten seksin illuusio luodaan elokuvissa? "Näyttelijät saattavat olla aika kaukanakin toisistaan"

09.03.2021 21:15 - Iiro Myllymäki

Suomalainen läheisyyskoreografi Pia Rickman kertoo, että muun muassa kuvakulmilla on tärkeä rooli hyvin hoidetuissa seksikohtauskuvauksissa.

Elokuvaa, tv-sarjaa tai teatteriesitystä katsoessaan katsoja saattaa ihmetellä, miten näyttelijät kykenevät esittämään intohimoisia rakastelukohtauksia ja olemaan alasti luontevasti. Tällaisia kohtauksia on ollut olemassa iät ja ajat, mutta vasta viime vuosina näiden turvalliseen ja mielekkääseen tekemiseen on alettu kiinnittää enemmän huomiota. Uudeksi työnimikkeeksi on tullut läheisyyskoreografi, ja yksi tällainen on suomalainen Pia Rickman.

Pia Rickman on viikon vieraana Radio Nostalgian iltapäivälähetyksissä. Rickman kertoo Katja Ståhlin haastattelussa, mistä läheisyyskoreografin työssä on kyse - eikä se ole pelkkää seksikohtausten suunnittelua.

- Läheisyyskoreografi on mukana kohtauksissa, jotka sisältävät seksuaalista sisältöä, suutelemista tai alastomuutta tai mitä tahansa läheisyyttä lasten ja aikuisten välillä. Läheisyyskoreografi on mukana myös, jos on mitä tahansa erityishaavoittuvuustekijöitä ja siihen liittyviä läheisyyskohtauksia, Rickman sanoo.

Lähtökohtana on Rickmanin mukaan aina näyttelijöiden suostumus. Ensin tulee selvittää, mitkä rajat näyttelijät haluavat vetää sen suhteen, mitä kehonosia heistä saa näyttää ja mihin heitä saa kuvausten aikana koskea.

Pia Rickman toimi läheisyyden koreografina Tove-elokuvassa. Kuvassa Tove Janssonin esittäjä Alma Pöysti. (kuva: Nordisk Film)

Rickman on toiminut läheisyyden koreografina viime vuonna ilmestyneessä Tove-elokuvassa ja tänä vuonna ensi-iltaan tulevassa Rikinkeltainen taivas -elokuvassa. Rickman kertoo Nostalgialle, että läheisyyskoreografin käyttö käynnistyi teatterimaailmassa Yhdysvalloissa vuonna 2016, ja vuonna 2018 kyseisen alan ammattilaista alettiin käyttää HBO:n televisiotuotannoissa. Rickman arvioi, että tällä hetkellä maailmassa toimii noin sata läheisyyskoreografia. Hän kertoo #MeToo-liikkeen vauhdittaneen kehitystä.

- #MeToo:n myötä saatiin tarpeeksi näyttöä siitä, että tähän asiaan pitää puuttua ja että tähän on olemassa ratkaisu. Asioita voi tehdä paremmin, ja ne täytyy tehdä tästä lähtien paremmin, Rickman sanoo.

Alapääsuojia ja tyynyjä

Seksikohtauksien kuvaamisessa on olemassa monia tapoja, joilla seksin illuusiota luodaan katsojille. Tosiasiassa seksiä ei tietenkään harrasteta eivätkä näyttelijöiden genitaalialueet kosketa toisiaan. Näyttelijöillä on tapana käyttää alapääsuojia kuvauksissa, ja näyttelijöiden väliin saatetaan asetella myös tyynyjä, jotka eivät näy kuvassa.

- Asennot rakennetaan sillä tavalla, että sukupuolielimet eivät ole oikeasti vastakkain. Se lukituskohta etsitään eri kohtaan, mutta kuitenkin kulmautetaan sillä tavalla, että se näyttää kamerasta katsottuna siltä kuin näyttelijät olisivat oikeasti lähekkäin. Näyttelijät saattavat olla oikeasti aika kaukanakin toisistaan, mutta kamerateknisesti se saadaan näyttämään siltä kuin he olisivat lähekkäin, Rickman kertoo.

Niissä tuotannoissa, joissa läheisyyskoreografia käytetään, myös suutelukohtaukset suunnitellaan tarkkaan.

- Suudelmakohtauksissa on oikeasti se limakalvokontakti ja huulet koskettavat toisiaan, toisin kuin simuloiduissa seksikohtauksissa ei ole oikeaa genitaalikontaktia. Myös suutelukohtauksia koreografioidaan, Rickman sanoo.

Lue myös: Seksikohtausten tekoa valvoo nyt uusi ammattikunta - alan asiantuntijoista on suuri pula

Lue myös: Uuden Netflix-sarjan ylistetyt seksikohtaukset tehtiin pilkuntarkasti - "Teimme paljon töitä"

Radio Nostalgia, Voice.fi, Radio Nova ja Iskelmä ovat osa Bauer Mediaa.

Kilpailut

Uusimmat