Tiesitkö, että Suomessa on käärmelaji, johon törmää aniharvoin?
Kyykäärme on monelle suomalaiselle tuttu näky, halusi sitä tai ei. Suomessa on kuitenkin kolme käärmelajia. Kyyn lisäksi pohjolassa tavataan rantakäärmettä ja kangaskäärmettä. Kangaskäärme onkin todella harvinainen tuttavuus, sillä siihen voi törmätä ainoastaan Ahvenanmaalla, kertoo käärmetutkija Pälvi Salo.
Siellä tämä matelija luikerteleekin aivan levinneisyytensä pohjoisrajalla. Salo kertoo, että kangaskäärme ja rantakäärme ovat molemmat rauhoitettuja. Kangaskäärme on tämän lisäksi myös vaarantunut. Seuraava luokka olisi erittäin uhanalainen. Kangaskäärme tunnetaan rusehtavasta väristään ja sen silmien lähellä on musta juova. Sen silmät ovat pyöreät.
- Rantakäärme ja kangaskäärme eivät ole myrkkykäärmeitä, eivätkä siis samalla tavalla ihmiselle vaarallisia kuin kyy. Kangaskäärmeet ovat ilmeisesti varsin vaikeasti havaittavia, sillä ne viettävät piilottelevampaa elämää kuin rantakäärmeet ja kyyt. Laji on myös Ahvenanmaalla varsin harvalukuinen, Salo kertoo.
Tutkija huomauttaa, että kaikki Suomessa esiintyvät käärmelajit suhtautuvat ihmiseen todennäköisimmin vaarallisena saalistajana, mutta yksilöllisiä ja kokemukseen perustuvia eroja käärmeiden välillä varmasti löytyy. Salo kertoo omasta kokemuksesta, että esimerkiksi tutkimusta varten pyydetyt kyy- ja rantakäärmeyksilöt tulivat hyvin varovaisiksi.
- Ne pitivät käsittelyä selvästi niin inhottavana kokemuksena, että niistä tuli pyydystyksen jälkeen todella varovaisia ja vaikeita havaita. Kyseiset käärmeet siis pakenivat ihmistä jo pienimmästäkin häiriöstä. Toisaalta käärmeet voivat myös tottua ihmisten läsnäoloon, mikäli niitä ei tarpeettomasti häiritä. Käärmeitä, etenkin rantakäärmeitä, on aiemmin pidetty elättikäärmeinä, joiden tehtävänä on ollut suojella maatiloja ja pitää yllä niiden menestystä, Salo taustoittaa.
Juttu on julkaistu alun perin 31.7.2020.
Lue myös: Käyttääkö kyykäärme aina myrkkyä purressaan? Suomalaistutkija vastaa