Mistä tunnistat hukkuvan? Suomalainen asiantuntija kertoo merkit, joista tunnistat hädän
Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton asiantuntija Niko Nieminen kertoo Voice.fi:lle, että hukkuva ihminen ei välttämättä näytä siltä, mitä useimmat ihmiset odottavat.
- Hukkuva ei välttämättä tee roiskeita, huido käsillään apua tai pysty huutamaan apua. Puhutaankin niin sanotusti hiljaisesta hukkumisesta, Nieminen kertoo.
- Kun ihminen taistelee hengestään, hänen on mahdotonta huutaa apua, koska kaikki energia menee siihen, että hengitystiet pysyvät veden pinnalla. Helposti ajatellaan hukkumistilanteen olevan rajua, fyysistä ja äänekästä hengissä pysymisen taistelua. Hukkuminen ei kuitenkaan ole sellaista, vaikka televisiossakin näin usein kuvataan.
Nieminen kertoo, että harvoja poikkeuksia lukuunottamatta hukkuva ihminen ei fysiologisesti pysty huutamaan apua.
- Hengityselimet on tarkoitettu hengittämiseen, kun taas puhe on toissijainen tai päällekkäinen toiminto. Hengityksen on toimittava ennen kuin puhuminen onnistuu.
Sen sijaan, että hukkuva huutaisi tai huitoisi apua, hän levittää Niemisen mukaan vaistomaisesti kädet sivuilleen ja yrittää painaa niillä veden pintaa vasten.
- Painamalla veden pintaa alas, hukkuva yrittää kammeta kehoaan ylöspäin, jotta voisi nostaa suunsa vedestä ja hengittää.
Miltä hukkuminen näyttää?
Vaikka hukkuvan käytös on aina yksilökohtaista, Niemisen mukaan seuraavat merkit saattavat kertoa, että vedessä oleva ihminen tarvitsee apua:
- Hukkuvan henkilön pää saattaa olla syvällä vedessä, suu vedenpinnan tasolla, joillakin pää voi olla notkahtanut taakse ja suu auki.
- Silmät saattavat olla lasittuneet ja tyhjät, hankaluuksia kohdistaa katsetta tai silmät voi olla suljetut. Hiukset saattavat olla valuneet otsan ja silmien päälle.
- Hädässä oleva on pystyasennossa, ei käytä jalkojaan.
- Hyperventiloi tai haukkoo henkeään.
- Hukkuva voi yrittää uida tiettyyn suuntaan, liikehdintä on epäkontrolloitua.
- Hän voi myös yrittää ponnistella pois vedestä ja on hädin tuskin vedenpinnan yläpuolella.
- Hukkuva voi näyttää siltä, että hän kiipeää näkymättömiä tikkaita ylöspäin.
Juhannus hukkumiskuolemien aikaa
Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton ennakkotilastojen (2010–2020) mukaan Suomessa hukkuu juhannuksena keskimäärin kuusi ihmistä.
- Juhannus näkyy kesän hukkumiskuolemissa piikkinä. Juhannuksena hukkuneiden määrä vaihtelee rajusti. Yksi suurin selittävä tekijä on sää, kertoo Nieminen.
Tänä vuonna helteet hellivät suomalaisia. Tämä usein tarkoittaa sitä, että juhannuksena lähdetään mökille ja veneilemään. Nieminen varoittaa, ettei alkoholia pitäisi yhdistää vesistön lähellä oleskeluun
- Juhannusta vietetään näillä näkymin helteisessä säässä. Monet suuntaavat mökille ja vesistöjen ääreen juhlimaan. Kolmen H:n tappava yhdistelmä: helle, humala ja huolimattomuus on tiedostettava, jotta hukkumisilta vältyttäisiin.
Lue myös: Nainen hyppäsi uimaan, mutta sitten tapahtui jotain todella outoa - optinen harha leviää somessa
Lue myös: Puriko koiraasi käärme? Yleinen ensiapu voi olla vahingollinen