Yli 800 ihmistä sai ruokamyrkytysoireita Mikkelissä elokuussa – todennäköinen syy selvisi
Tämän vuoden elokuussa yli 800 henkilöä kertoi saaneensa ruokamyrkytysoireita lounaan jälkeen. Mukana oli koulun oppilaita sekä henkilökuntaa.
Nyt Ruokavirasto tiedottaa tortillalettunäytteistä löytyneen korkeita pitoisuuksia kalsiumpropionaatti-lisäainetta. Korkea kalsiumpropionaattipitoisuus on todennäköinen syy koululaisten oireiluun.
Epäilysten alaisten tortillalettujen kalsiumpropionaattipitoisuudet olivat kymmenen kertaa suuremmat kuin muiden tortillalettujen kalsiumpropionaattipitoisuudet. Pitoisuudet ylittivät selvästi lisäaineen korkeimman sallitun käyttömäärän 2000 mg/kg.
Lisäaineen turvallisuustutkimuksissa suuret raja-arvon ylitykset ovat aiheuttaneet ruuansulatuskanavan ohimeneviä ärsytysoireita. Kalsiumpropionaatilla ei ole todennettuja haitallisia pitkäaikaisvaikutuksia.
Kalsiumpropionaattia käytetään elintarvikkeissa pääasiassa säilöntäaineena. Propionihappo ja sen suolat ovat tehokkaita homeita ja leivän rihmabakteereita vastaan.
Syyskuussa tehdyissä tutkimuksissa osassa tarjolla olleita tortillalettuja havaittiin aistinvaraisia muutoksia ja vaihtelua tuotteen happamuudessa. Muutoksia havaittiin ainoastaan yhtenä päivänä tiettyinä kellonaikoina valmistetuissa letuissa. Epidemiaan liitetyt tortillaletut on poistettu myynnistä elokuussa.
Ruokamyrkytykset, joissa syyksi epäillään kalsiumpropionaattia, ovat äärimmäisen harvinaisia. Syytä korkeisiin kalsiumpropionaattipitoisuuksiin selvitetään yhteistyössä puolalaisen valmistajan ja valmistajaa valvovan viranomaisen kanssa.
Lue myös: Jälleen uusi koiran- ja kissanruokien valmistaja vetää tuotteita takaisin markkinoilta
Lue myös: Seesaminsiemenet voivat sisältää jäämiä torjunta-aineista - eriä vedetään markkinoilta
Lue myös: Poista välittömästi käytöstä! Musti ja Mirri vetää takaisin koiranruokia
Lähde: Ruokavirasto