Kuolemaan johtaneet veneilyonnettomuudet lisääntyivät viime vuonna - katso yleisimmät syyt
Viime vuosien aikana Suomen veneilyturvallisuus on kasvanut. Onnettomuuksien määrä ei ole merkittävästi muuttunut, vaikka veneilyn suosio onkin ollut kasvussa. Vuonna 2023 huviveneonnettomuuksissa menehtyi Traficomin mukaan 34 henkilöä. Määrä on seitsemän henkeä suurempi kuin vuonna 2022. Tiedotteen mukaan eniten onnettomuuksia sattui Vuoksen vesistön alueella.
Kuolemaan johtaneista onnettomuuksista suurin osa tapahtuu soutuveneillä sekä pienillä perämoottoriveneillä. Syynä on yleensä puutteellinen varautuminen sekä inhimilliset tekijät. Reilusti yli puolessa tapauksista syynä on alkoholi.
- Alkoholi, pelastusliivittömyys ja kiikkerä vene - tämä kolmikko lisää onnettomuusriskiä vesillä merkittävästi. Pelastusliivien tai muiden kelluntapukineiden käyttö kaikissa veneissä vähentäisi kuolemaan johtavia onnettomuuksia. Kiikkerään veneeseen vedestä kiipeämisen harjoittelusta olisi hyötyä meille kaikille. Lisäksi korkki on syytä pitää kiinni vesillä ja ennen sinne lähtöä. Jokainen vesillä liikkuja voi parantaa omaa ja muiden turvallisuutta omalla asenteellaan ja fiksulla toiminnallaan, toteaa johtava asiantuntija Kimmo Patrakka.
Traficom jakaa tiedotteessaan myös vinkit turvallisempaan veneilyyn, jotta onnettomuuksilta vältyttäisiin. Pääset katsomaan vinkit alta.
1. Varmista, että tunnet veneesi ja että veneesi on ehjä ja turvallinen. Tarkista myös varusteiden kunt. Pidä huoli siitä, että sinulla on mukanasi kaikki tarpeellinen.
2. Ennen vesille lähtöä on aina syytä tarkistaa veneilyolosuhteet.
3. Jos veneily vaatii reittisuunnittelua, ota mukaan myös ajantasaiset merikartat. Omasta reitistä on syytä myös kertoa muille.
4. Polttoaineen riittävyys on hyvä aina varmistaa.
5. Tutustu vesiliikennelakiin ja ota haltuun väistämissäännöt.
6. Tallenna puhelimeesi meripelastuksen hätänumero: 0294 1000. Sisävesillä hätäilmoitus tehdään numeroon 112.
7. Lähde veneilemään vain selvinpäin. Pue aina päällesi pelastusliivit tai muut kelluntapukineet.
Lue myös: Mistä tunnistat hukkuvan? Suomalainen asiantuntija kertoo merkit, joista tunnistat hädän
Lähde: Traficom