Kuva: Shutterstock

Huolehdi, että nämä asiat lukevat aina työsopimuksessasi - muistilista, jolla työ alkaa sujuvasti

24.05.2024 08:15 - Jasmin Mikkilä

Työsopimus olisi myös hyvä tehdä kirjallisena.

Onko sinulla alkamassa kesätyö tai oletko menossa ensimmäistä kertaa töihin? YTK Työttömyyskassa muistuttaa tiedotteessaan muutamista seikoista, jotka olisi hyvä ottaa huomioon aina työsopimusta tehdessä ja uuteen työpaikkaan mentäessä.

Työsopimusta tehdessä on tärkeää huomioida, että siinä lukee työsuhteen alkamis- sekä päättymisajankohta ja se, onko kyseessä määräaikainen vai toistaiseksi voimassa oleva sopimus.

Työsopimukseen on myös hyvä kirjata kaikki työtehtävät, työaika, palkanmaksupäivä, palkan määräytyminen sekä palkan määrä.

Jos sinulla on oikeus pitää vapaata kesällä tai sovitte yhdessä erillisestä tulospalkkiosta, kannattaa myös nämä asiat ottaa huomioon sopimusta tehdessä.  

Työsopimuksen lisäksi kannattaa huomioida myös muut tärkeät seikat

Työsopimuksen sisällön lisäksi kannattaa myös tehdä työsopimus aina kirjallisena. Jos työsopimus on tehty ainoastaan suullisesti, voi se aiheuttaa eriäviä käsityksiä työnantajan kanssa siitä, mitä olette yhdessä sopineet. Jos sopimus tehdään kirjallisesti, siitä on myöhemmin helppo tarkistaa yhdessä sovitut asiat työhön liittyen.

Työsopimuksen lisäksi kannattaa myös huomioida muut tärkeät asiat uuden työn aloittaessasi. Turvallisuuslain myötä työnantajan tulee esimerkiksi perehdyttää työntekijät uuteen työhön, työolosuhteisiin, menetelmiin, työvälineisiin sekä turvallisiin työtapoihin. Jos perehdytyksesi on ollut puutteellinen, kannattaa asia nostaa esiin esihenkilösi kanssa.

Myös palkkalaskelmat olisi hyvä tarkistaa joka palkan yhteydessä, että maksut ovat oikein. Kannattaa myös huomioida palkkalaskelmassasi se, onko sinulle maksettu lomakorvauksia, koska lähtökohtaisesti työntekijät kerryttävät työsuhteen aikana vuosilomaa. Joillain aloilla lomakorvaus maksetaan osissa jokaisen palkan yhteydessä ja välillä taas työsuhteen päättyessä kaikki kerralla. Työsuhteen jälkeen kannattaa pyytää myös työnantajalta työtodistus sekä kysyä, voiko työnantajasi toimia sinulle jatkossa suosittelijana. 

Lue myös: Kesätyöpaikkoja tänä vuonna aiempaa vähemmän - joillain aloilla paikkamäärät kuitenkin nousevat

Lue myös: Tuntuuko työ uuvuttavalta? Tarkista, että 6 merkittävää asiaa työssäsi ovat kunnossa

Lue myös: Oletko armoton multitaskaaja? 10 neuvoa, jolla pääset sähläämisestä eroon

Lähde: YTK Työttömyyskassa

Kilpailut

Uusimmat