Kuva: AOP

Milloin UV-säteilyltä on hyvä suojautua? Ilmatieteen laitos kertoo

08.06.2024 10:15 - Reija Saarinen

Ilmatieteen laitos muistuttaa tiedotteessaan, että myös pilvisellä säällä iho tulee suojata UV-säteilyltä.

Kesä on täällä, ja aurinkoisista hellepäivistä onkin saatu nauttia jo runsain mitoin. Vaikka aurinkoon suuntaaminen houkuttaakin pitkän talven jälkeen, on syytä muistaa myös suojautua UV-säteilyltä.

UV-säteilyn määrä ilmoitetaan asteikolla 0-11+, mutta milloin suojautumistarve sitten alkaa? Ilmatieteen laitoksen mukaan iho tulee suojata kun UV-ideksi saavuttaa arvon kolme tai menee sen yli.

Aurinkorasva lisäksi peittävä vaatetus sekä varjoisilla paikoilla oleilu ovat hyviä tapoja UV-säteilykuormituksen pienentämiseen.

- UV-säteilyltä suojautuminen on syytä muistaa pilviselläkin säällä, sillä vain hyvin paksut pilvet vaimentavat UV-säteilyä tehokkaasti. Näköhavaintomme ei siis kerro koko totuutta: näkyvä valo vaimenee nopeammin pilvien vaikutuksesta kuin UV-säteily, sanoo Ilmatieteen laitoksen tutkija Kaisa Lakkala tiedotteessa.

Suojautuminen on hyvä muistaa myös uidessa, sillä kirkkaassa vedessä puolen metrin syvyyteen tunkeutuu noin 40 prosenttai UV-säteilystä.

Aurinkovoidetta käytettäessä tulee muistaa, että sitä laittaa iholle riittäväksi. Tiedotteen mukaan suojakertoimen tulisi olla vähintään 30. Päälle suojaa antavat erilaiset hatut sekä aurinkolasit. 

Tiedotteen mukaan toukokuun hellepäivät näkyivät myös UV-säteilymittauksissa. Esimerkiksi Helsingissä arvo ylitti suojautusmistarpeena pidetyn kolmen rajan toukokuun jokaisena päivänä.  

- Voimakkaan säteilyn rajaa eli UV-indeksilukemaa kuusi hätyytellään tyypillisesti pari viikkoa ennen ja jälkeen juhannuksen. Voimakkaan säteilyn päiviä esiintyy eteläisessä Suomessa vuosittain keskimäärin yhdeksän, selittää Ilmatieteen laitoksen tutkija Anu Heikkilä.

Lue myös: Miten paljon aurinkorasvaa pitäisi laittaa ja kuinka usein sitä tulisi lisätä?

Lähde: Ilmatieteenlaitos

Kilpailut

Uusimmat