Missä päin Suomea alkoholia kuluu eniten? THL:n raportti kertoo eroista alueiden välillä
Suomalaisten alkoholin kulutus on ollut laskussa vuodesta 2007 lähtien. Sama kehitys näkyy yhä: vuonna 2023 alkoholia kulutettiin Suomessa 2,4 prosenttia vähemmän kuin vuonna 2022. Asiasta kertoi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos eli THL raportissaan.
THL:n raportissa näkyy selkeät jakoviivat. Alkoholia myydään Itä-Suomessa enemmän kuin Länsi-Suomessa. Samoin Pohjois-Suomessa myydään Etelä-Suomea enemmän alkoholia.
Eniten alkoholia kulutettiin Lapin hyvinvointialueella. Tämän jälkeen kärkiviisikossa oli Etelä-Savo, Kainuu, Etelä-Karjala ja Kymenlaakso. Syynä Pohjois-Suomen runsaammalle alkoholin myynnille on matkailu. Etelä-Savon sekä Etelä-Karjalan mökkeilevät kesäasukkaat nostavat alkoholin myynnin määrää Itä-Suomessa.
Itä-Suomessa kuitenkin myös vakituisilla asukkailla alkoholia kuluu runsaammin. Tämä käy ilmi suuremmasta alkoholisairastavuuden ja -kuolleisuuden määrästä.
Vähiten alkoholia kului Pohjanmaalla, Länsi-Uudellamaalla, Ahvenanmaalla, Keski-Uudellamaalla ja Etelä-Pohjanmaalla.
Ahvenanmaalla vähäisempää myyntiä kuitenkin selittää laivaristeilyiltä haettu alkoholi.
Alkoholin käyttöä tarkkaillaan hyvinvointialueiden kautta. Tämä mahdollistaa maakuntatasoa tarkempien erojen huomaamisen.
- Uudenmaan jakautuminen pienemmiksi hyvinvointialueiksi toi esiin sen, että Itä-, Keski- ja Länsi-Uudellamaalla myydään koko maan keskitasoa vähemmän alkoholia. Helsingissä myydään koko maan keskiarvon verran, THL:n erityisasiantuntija Marke Jääskeläinen kertoo.
THL:n johtava asiantuntija Thomas Karlsson kokee alkoholipolitiikan vaikuttavan eri alueisiin eri tavoin.
- Alueelliset erot myynnissä korostavat sitä, että valtakunnallisella alkoholipolitiikalla on erilaisia vaikutuksia alueellisesti, oli kyse sitten järjestyshäiriöistä, tapaturmista tai pidemmän aikavälin kuormituksesta sote-palveluissa, Karlsson pohtii tiedotteessa.
Karlsson muistuttaa myös alkoholi- sekä sosiaalipolitiikan vaikutuksista.
- Tänä vuonna sote-rahoitusta on leikattu samalla kun vahvempien alkoholijuomien saatavuutta laajennettiin. Tämä voi lisätä kuormitusta myös sote-palveluissa.
Suomessa suosituin alkoholijuoma oli oluet. Niiden määrä myynnissä oli 46 prosenttia. Juomasekoitusten, kuten lonkeroiden, kulutus lisääntyi lähes 15 prosenttia vuoteen 2022 verrattuna. Loput kulutuksesta koostui väkevistä alkoholijuomista (21%) ja miedoista viineistä (20%).
Lue myös: THL: Suomalaiset ovat vähentäneet alkoholinkäyttöään - yksi ryhmä käyttää yhä runsaasti
Lue myös: THL ja Valvira suhtautuvat varauksella alkoholin kotiinkuljetukseen: "Voi lisätä alkoholinkäyttöä"
Lue myös: Milloin alkoholin juominen tulisi ehdottomasti jättää väliin? Katso paljastavat oireet
Lähde: THL