Kuva: Shutterstock

Puriko punkki? Näin poistat punkin iholta oikeaoppisesti

07.07.2024 17:15 - Sanni Seppä

Puremakohtaa kannattaa seurata muutamien viikkojen ajan.

Punkkien kanssa tulee olla tarkkana, sillä ne voivat kiinnittyä näin kesällä ihoon kuin huomaamatta. Jos punkki on kuitenkin ulkoillessa päässyt tarttumaan ihoon, kannattaa se poistaa mahdollisimman nopeasti. Punkit voivat levittää erilaisia tauteja, kuten esimerkiksi borrelioosia ja puutiaisaivotulehdusta. Mitä lyhyemmän aikaa punkki ehtii olla kiinnittyneenä, sitä pienempi riski punkin levittämille taudeille on.

Yliopiston apteekki on jakanut tiedottessaan vinkit punkin oikeaoppiseen poistamiseen iholta:

Pese ensin kädet huolellisesti ennen irrottamista. Kaiva sitten esille joko kapeakärkiset pinsetit, punkkipihdit-, rauta tai -lasso. Älä hätäile punkkia irrottaessa, vaan tee toimenpide rauhallisesti ja varmoin ottein.

”Tartu pinseteillä punkkiin mahdollisimman läheltä ihon pintaa ja poista punkki hitaasti vetämällä. Älä kierrä, vaan vedä tasaisesti suoraan ylöspäin välineen ohjeen mukaisesti. Kun punkki on irrotettu, puremakohta kannattaa puhdistaa desinfiointiaineella”, neuvoo apteekinhoitaja Hanna Forsberg Yliopiston Apteekista.

Kun punkin on saanut irrotettua, kannattaa puremakohtaa jäädä seurailemaan tulevien viikkojen ajaksi. Lääkärin pakeille on syytä lähteä, jos puremakohtaan ilmestyy halkaisijaltaan yli viiden senttimetrin rengasmainen ihottuma. Tämä voi olla merkki borrelioositartunnasta. Lääkäriin on hyvä myös lähteä, jos punkin pureman jälkeen ilmaantuu kuumetta, päänsärkyä, lihas- ja nivelsärkyä tai väsymystä ja huimausta.

Suojaudu punkeilta vaatteiden avulla

Punkeilta kannattaa suojautua niin hyvin kuin mahdollista ja helppo tapa siihen onkin kiinnittää huomiota pukeutumiseen. Jos ulkoilee alueilla, joissa punkkeja esiintyy, ei päälle kannata vetää vaatekaapin lyhyimpiä shortseja, vaan valitse ylle ennemmin pitkähihainen paita ja pitkät housut. Kannattaa myös suosia vaaleita värejä, sillä vaaleista vaatteista punkit on helpompi erottaa kuin tummista.

Ulkoilun jälkeen on viisasta tehdä myös punkkitarkastus.

”Tarkasta huolellisesti ainakin kainalot, nivuset, päänahka, korvantaukset, vatsa, selkä ja polvitaipeet. Iholla kiinni olevat punkit saattavat muistuttaa luomia ja siksi jokainen ihon tumma kohta kannattaa käydä tarkasti läpi”, Forsberg sanoo.

Muista tarkistaa myös lemmikkien turkki ja iho ulkoilun jälkeen.


Lue myös: Punkin pää jäi irroituksesta huolimatta ihon alle - onko yleinen ilmiö vaarallinen?

Lähde: Yliopiston apteekki 

Kilpailut

Uusimmat