Kuva: Shutterstock

Kiinnitätkö koirasi oikein autossa? Huolimattomuus voi johtaa vaaratilanteeseen

14.07.2024 20:15 - Vilma Toikka

Koira ei missään tapauksessa saa olla autossa vapaana.

Koirien turvallinen matkustaminen autossa takaa turvallisen matkan niin rakkaalle lemmikille kuin ihmisillekin. Turvallisinta koira on kuljettaa tukevassa häkissä, joka on rakennettu auton rakenteisiin tai laadukkaissa turvavyövaljaissa.

Missään tapauksessa koira ei saisi olla vapaana, sillä se voi häiritä kuljettaa ja näin ollen johtaa törmäystilanteeseen, jossa vaarantuu sekä koiran, että ihmisen henki. Myöskään kevythäkit eivät suojaa riittävästi onnettomuuden sattuessa, sillä taajamanopeudessakin törmäysvoima on niin kova, että se saa lemmikin sinkoutumaan häkistä.

- Koirat matkustavat autoissa valitettavan usein irrallaan. Koiran tulee olla autossa kiinni, jotta se ei vaaranna matkustajia tai kuljettajaa. Se on myös koiralle itsellensä turvallisempaa, jos onnettomuus sattuu, Liikenneturvan yhteyspäällikkö Tuula Taskinen muistuttaa.

Taskinen kehottaa harjoittelemaan koiran kanssa matkustamista pennusta asti, jotta se tottuu häkissä tai turvavöissä matkustamiseen.

Vaikka laki ei edellytä lemmikkien tuotteilta testausta, osa valmistajista testaa itse tuotteitaan. Ilman kansainvälisiä turvallisuusstandardeja lemmikin omistajat joutuvatkin luottamaan valmistajien tarjoamiin tietoihin. Tuotteen tukevuutta on hyvä arvioida myös itse ja tuotteen valmistajalta on hyvä tarkistaa, että tuote suojaa koiraasi mahdollisissa onnettomuustilanteissa. 

- Vahvarakenteiset valjaat tunnistaa siitä, että ne on tehty leveästä ja kestävästä turvavyö- tai kuormansidontanauhasta. Leveä nauha ja valjasrakenne jakavat voiman kohdistumista laajasti, jolloin koiran mahdollisuudet selviytyä kolarista ovat paremmat. Suosi valjaiden valinnassa metallisilla soljilla varustettuja valjaita, Taskinen opastaa.

Koiran matkustaessa auton takatilassa on myös tärkeää kuljettaa koiraa tukevassa ja auton rakenteisiin kiinnitetyssä häkissä tai metallisessa tai kovamuovisessa kuljetuslaatikossa. On syytä muistaa, että kuljetuslaatikon tulee olla nimenomaan koirien kuljetukseen tarkoitettu. Kuljetuslaatikkoa valitessa on tärkeää muistaa ottaa huomioon myös koiran koko. 

Muista myös nämä asiat koiran kanssa matkustaessa:

Turvallisen matkustamisen lisäksi autossa on hyvä olla näkyvillä tieto, että autossa matkustaa lemmikki. Tietoihin on hyvä kirjata lemmikin tuntomerkit ja yhteystiedot kehen voi olla yhteydessä onnettomuuden sattuessa.

- Onnettomuuspaikalla pelastushenkilökunta ei välttämättä tiedä, onko autossa ollut lemmikki mukana. Jos autosta löytyy lemmikin kuljetusväline, he eivät voi olla varmoja, onko lemmikki kotona vai päässyt karkuun. ”Koira autossa” -tyylinen infolappu antaa pelastajille tarvittavat tiedot mahdollisessa onnettomuustilanteessa, Taskinen täsmentää.

Pitkillä ajomatkoilla tulee taukopaikat reitille suunnitella ennakkoon. Koiran on tärkeä päästä matkan aikana jaloittelemaan ja juomaan raikasta vettä. 

Koiran jäädessä yksin autoon, on varmistettava, että auto on varjossa ja ikkunat on myös hyvä jättää auki. On tärkeää pitää auto mahdollisimman viileänä, jotta koiralla on mukava olla. Myös aurinkosuojapeitot ovat näppärä keino pitämään auton viileänä. Myös ilmastointi kannattaa jättää päälle mahdollisuuksien mukaan, jotta sisälämpötila pysyy viileänä.

- Auto kuumenee auringossa todella nopeasti. Koira ei hikoile kuten ihmiset, vaan säätelee ruumiinlämpöään läähättämällä, joten se saa lämpöhalvauksen huomattavasti helpommin kuumassa autossa, Taskinen summaa.

Lue myös: Koiranomistajat tekevät kesäisin toistuvasti saman kohtalokkaan virheen: "Pitopaikkana hengenvaarallinen"

Lue myös: Koirarekisteristä puuttuu edelleen satojatuhansia koiria - rekisteröinnillä painava syy, joka auttaa eläinystäviä

Lue myös: Vasta 11 kuukautta vanha poliisikoira Frodo pelasti sankarillisesti ihmishengen: "Erinomaista työtä"

Lähde: Liikenneturva

Kilpailut

Uusimmat