Kuva: Shutterstock

Rapujuhlien kausi on nyt - näin kierrätät juhlista tulleet jätteet oikein

03.09.2024 16:15 - Rebekka Silvennoinen

Mihin jäteastiaan rapujen roippeet, lautasliinat tai muoviset kuohuviinilasit lajitellaan?

Rapujuhlat ovat suomalaisen loppukesän ja alkusyksyn rakastettu perinne, joka kerää ystävät ja perheen yhteen nauttimaan herkullisista saksiniekkojen antimista.

Monille rapujuhliin perinteinä kuuluu laulua, snapsia, rapuaiheiset koristeet ja ennen kaikkea maukkaat ravut. Rapujuhlien teemavärit ovat yleensä punainen ja valkoinen. 

Mutta mitä tehdä kaikella juhlasta jäljelle jääneelle perkuujätteelle eli tyhjille kuorille, vartaloille ja päille? 

Rapujen roippeet eivät kuulu tavalliseen sekajätteeseen, sillä biohajoavat materiaalit eivät kuulu kaatopaikalle. Rapujen kuoret ja muut perkuujätteet kuuluvat biojätteeseen. Biojäteastiaan voi laittaa kaikki jäänteet, kuten rapujen kuoret, päät, saksien palat ja koristelussa käytetyt sitruunanviipaleet ja tilli. 

Myös rapujuhlista jäänyt muu jäte tulee kierrättää oikein. Jos kattauksessa on käytetty muovisia kertakäyttöastioita, kuuluvat ne kiinteistön sekajäteastiaan. Kertakäyttöiset puukuituiset ruokailuvälineet käyvät biojätteeseen. Muoviset kuohuviinilasit lajitellaan sekajätteen joukkoon. 

Paperiset lautasliinat voi laittaa biojätteeseen. Paksut, märkälujat kuitukankaiset lautasliinat eivät maadu helposti, joten ne ovat sekajätettä. 

Jos rapujuhlien koristelussa on käytetty ilmapalloja, lajitellaan ne kiinteistön sekajäteastiaan. 

Biojätteeseen kuuluu myös ruoaksi valmistettujen simpukoiden, ostereiden ja etanoiden kuoret. Sen sijaan esimerkiksi matkamuistona tuodut suuret näkinkengät ovat sekajätettä. 

Lue myös: Kannattaako sienet poimia kokonaisina ilman veistä ja saako ne pestä vedellä? Asiantuntija selventää

Lue myös: Mihin jäteastiaan kassakuitti kuuluu? Entä tuorekelmu? Testaa, oletko todellinen kierrätystietäjä

Lue myös: Nämä kaksi tappavaa myrkkysientä sekoitetaan helposti ruokasieniin - virhe voi olla kohtalokas

Lähde: HSY

Kilpailut

Uusimmat