Saako hätänumeroon soittaa, jos kissa ei tule alas puusta?
Eläinsuojelulain mukaan jokaisella on velvollisuus auttaa tai ilmoittaa eteenpäin, jos kohtaa sairaan, loukkaantuneen tai muuten avuttomassa tilassa olevan eläimen. Tämä velvollisuus koskee niin luonnonvaraisia kuin lemmikki- ja tuotantoeläimiä.
Vaikka auttamisvelvollisuus on selkeä, ei hätänumero 112 ole aina oikea reitti eläinten hädästä ilmoittamiseen. On tärkeää tietää, milloin hätäpuhelu on perusteltu ja milloin taas ei.
Yleinen sääntö on, että hätänumeroon soitetaan vain, jos tilanne vaarantaa merkittävästi yleistä turvallisuutta tai jos eläimen pelastaminen vaatii viranomaisten erityiskalustoa ja asiantuntemusta.
Hätänumeroon tulee soittaa esimerkiksi, jos peura- tai hirvieläin on pudonnut jäihin, hirvieläin tai hevonen juoksee moottoritiellä, suurpeto liikkuu taajamassa, kyykäärme on purrut lasta tai lehmä on juuttunut lietekaivoon.
Entä jos kissa ei tule alas puusta?
Hätäkeskuslaitoksen ohjeiden mukaan kissan juuttuminen puuhun ei ole kiireellinen hätätilanne, eikä 112-numeroon tulisi soittaa tällaisessa tapauksessa. Vaikka tilanne voi tuntua omistajalle stressaavalta, se ei vaadi hätänumeroon soittoa.
Sen sijaan pelastustoimen omista numeroista voi kysyä tarvittaessa apua. Pelastuslaitos arvioi tapauskohtaisesti, voiko ja ehtiikö se auttamaan kissaa resurssitilanteensa mukaan.
Hätänumeroon ei tule soittaa myöskään, jos esimerkiksi eläin saa sairaskohtauksen, maassa on orvonnäköisiä linnunpoikasia tai tapaat eläimen kuolleena.
Loukkaantuneelle eläimelle saa apua kunnan eläinpäivystyksestä ja sairastuneelle lemmikille oikea taho on eläinlääkäri. Löytöeläinten kohdalla on syytä olla yhteydessä paikalliseen eläinhoitolaan. Mikäli taas epäilet eläimen pidossa puutteita, ole yhteydessä eläinsuojeluun.
Hätänumeroon ei tule soittaa turhaan, jotta hätäkeskuksen resurssit eivät kuormitu tarpeettomasti.
Lue myös: Onko omenoihin ilmestynyt ruskeita laikkuja? Ryhdy toimiin ja pidä puutarhurin painajainen kurissa
Lue myös: Nämä kaksi tappavaa myrkkysientä sekoitetaan helposti ruokasieniin - virhe voi olla kohtalokas
Lue myös: Älä haksahda kantarellimetsällä - näistä merkeistä tunnistat keltavahveroa muistuttavan valevahveron
Lähde: Hätäkeskuslaitos