Kuva: Shutterstock

Foreca: Vain muutamana lähipäivänä voi sataa enemmän kuin tavanomaisesti koko syyskuussa yhteensä

13.09.2024 09:15 - Minttu Tikkanen

Sadekertymä voi nousta useisiin kymmeniin millimetreihin.

Foreca ennustaa lähipäiville runsaita, jopa kaatosateita. Milleinä vettä voi tulla muutaman päivän sisällä niin paljon, että se vastaa koko syyskuulle tyypillistä sademäärää.

Yhteensä vettä voi sataa jopa huimat 50-100 millimetriä, ja päiväkertymäkin voi nousta suurimmillaan jopa 30 milliin. Pitkällä aikavälillä tilastot kertovat, että tyypillinen sadekertymä syyskuussa Suomessa on 40–75 millimetriä. Viikonlopun sateet saattavat siis jopa ylittää sen.

Kovimpia sateita ennustetaan Lappiin ja Keski-Suomeen. Kaikkialle sateet eivät kuitenkaan välttämättä yletä, sillä esimerkiksi Itä-Suomessa saatetaan edelleen paistatella lähes hellelukemissa.

– Paikoitellen vettä voi tulla kaatamalla, monin paikoin 10–30 millimetriä ja paikoin enemmänkin. Sateita tulee suuressa osassa maata, etelästä aina Lappiin asti. Sadealueen itäreunan kuuroissa voi olla mukana ukkosta. Lännessä ja aivan idässä ei kuitenkaan välttämättä tule ollenkaan vettä, meteorologi Joonas Koskela ennustaa.

Ensi viikon sää näyttää ennusteissa edelleen epävarmalta. Sateita voi tulla edelleen, tai toisaalta Suomeen voi siirtyä myös korkeapaineen alue, mikä tarkottaisi leutoja loppukesän ja alkusyksyn päiviä.

– Näyttää siltä, että liikkeellä on yhä sateita, mutta Suomeen saattaa tulla viikon mittaan korkeapaine, tällä kertaa lännen puolelta. Tulossa voisi olla poutaisia loppukesän päiviä. Tässä vaihtoehdossa lämpötilat olisivat etelässä ylimmillään noin 20 asteessa, maan keskiosassa noin 15 asteessa ja Lapissa 10 asteen tienoilla, Koskela jatkaa.

Lue myös: Hellepäivien ennätys rikkoutui jälleen - potissa jo hurja määrä

Lue myös: Viimeiset 12 kuukautta ovat olleet mittaushistorian kuumimmat - pelottava raja näyttää jo ylittyneen

Lähde: Foreca

Kilpailut

Uusimmat