Kuva: Shutterstock

Näin suomalaiset arvioivat turvallisuuden tunteensa liikenteessä - kaksi asiaa kuitenkin huolestuttaa

19.09.2024 13:15 - Minttu Tikkanen

Suomen kaupungit sijoittuivat Euroopan maiden vertailussa kärkipäähän.

Liikenneturvallisuus koetaan Suomessa paremmaksi kuin ehkä luulitkaan. Cyclomedian tekemään suureen, yli 11 000 vastaajaa eri Euroopan maista kattavaan kyselyyn vastanneista suomalaisista suurin osa koki olonsa suurten kaupunkien eli Helsingin, Turun ja Tampereen liikenteessä turvalliseksi. Kaikki kolme myös sijoittuivat vertailussa Euroopan turvallisimpien joukkoon, Tampere peräti toiseksi, Helsinkikin viidenneksi ja Turku viidenneksitoista. Kyselyssä oli mukana 39 eurooppalaista kaupunkia.

Raportin mukaan kaikista turvallisimmaksi olonsa liikenteessä kokivat tallinnalaiset vastaajat. Sen sijaan eniten huolissaan liikenteestä olivat milanolaiset, roomalaiset ja ateenalaiset asukkaat.

Valopilkut ja huolenaiheet

Suomalaiset kiittelivät kyselyssä muun muassa pyöräilyn turvallisuutta kaupungissa. Kehitettävääkin kuitenkin löytyi, sillä autoilun koettiin monessa kaupungissa olevan silti edelleen kaupunkisuunnittelussa etusijalla. Turvallisuutta koettiinkin voitavan lisätä esimerkiksi erottamalla selkeämmin eri liikennemuodot toisistaan eri kaistoille tai rakentamalla pyöräteitä.

Huolenaiheeksi nousi kuitenkin kaikissa Suomesta raporttiin osallistuneissa kaupungeissa sähköpotkulautojen tulo katukuvaan. Kaikki suomalaiset kaupungit sijoittuivat raportin kärkipäähän siinä, kuinka huolestuneita he olivat uusista liikkumismuodoista ja kaupungin valmiudesta niihin. Myös muualla Euroopassa sähköpotkulautoihin on toki suhtauduttu kielteisesti, osassa laudat on jo kielletty kokonaan.

Myös Suomen ankarat talviolosuhteet nousivat tapetille raportissa. 86 prosenttia suomalaisista vastaajista kertoi raportissa toivovansa nopeampaa lumen poistamista ajoradoilta ja pysäköintipaikoilta liikenneturvallisuuden parantamiseksi myös talviaikaan. Lisäksi joka talvi puhututtava aihe siitä, pitäisikö autoteiden auraamista priorisoida kevyen liikenteen teiden kustannuksella, nousi myös esiin. Vain pieni enemmistö, 53 prosenttia vastaajista, oli sitä mieltä, että autotiet tulee priorisoida auraamisessa.

Lue myös: Jo toinen suurkaupunki kieltää vuokrattavat sähköpotkulaudat kokonaan

Lue myös: Turku saa uuden suoran lentoreitin

Lue myös: Kaupunkipyörät voivat pian saada monen kaipaaman uudistuksen - asia käsittelyssä

Lue myös: Raitiovaunujen reitit muuttuvat lähes 1,5 vuodeksi Helsingissä

Lähde: ePressi

Kilpailut

Uusimmat