Kuva: Shutterstock

Sijoittaminen on yleistynyt huomattavasti suomalaisten keskuudessa - osasyy voi löytyä somesta

20.09.2024 08:15 - Minttu Tikkanen

Viimeisessä kymmenessä vuodessa sijoitusrahastojen tai osakkeiden omistaminen on kasvattanut suosiotaan.

Sijoittaminen on yleistynyt viimeisten 10 vuoden aikana suomalaisten keskuudessa huomattavan paljon.

Tilastokeskuksen tietojen mukaan vuoden 2023 lopussa jo kolmannes asuntoväestöstä eli noin 2 miljoonaa ihmistä sijoittaa joko rahastosijoittajana tai osakesijoittajana. Vielä kymmenen vuotta aiemmin, vuonna 2013, sijoitusrahastoja ja pörssiosakkeita omisti vielä vain noin neljännes asuntoväestöstä. Määrä on siis vuosikymmenessä kasvanut merkittävästi.

- Vuoden 2023 lopussa noin 29 prosenttia asuntoväestöön kuuluneista omisti sijoitusrahastoja. Vastaava osuus vuonna 2013 oli yli kymmenen prosenttiyksikköä pienempi eli 17 %, kommentoi Tilastokeskuksen erikoistutkija Veli-Matti Törmälehto.

Myös pörssiosakkeiden omistaminen on kasvattanut suosiotaan. Vuonna 2023 pörssiosakkeita omisti yli 16 prosenttia asuntoväestöstä, kun vielä vuonna 2019 vastaava osuus oli 13 prosenttia. Suosionsa kasvusta huolimatta pörssiosakkeiden omistaminen on yleisempää miesten kuin naisten keskuudessa.

- Miesten ja naisten sijoituskäyttäytymisessä on eroja. Sijoitusrahastoja molemmat omistavat lähes yhtä usein. Sen sijaan pörssiosakkeita miehet omistavat naisia useammin. Miehillä on myös yleisemmin suuria omistuksia, Törmälehto jatkaa.

Sijoitustrendi ottaa lisää kierroksia mediahuomiosta

Yhtenä syynä sijoittamisinnostukseen Törmälehto pitää myös sijoittamisen viime vuosina saamaa mediahuomiota. Raha, talous ja sijoittaminen ovat paljon esillä niin uutisissa kuin esimerkiksi podcasteissa ja sosiaalisessa mediassakin.

- Sijoitusvaihtoehtojen lisääntymisen ohella osakemarkkinoiden yleinen tilanne vaikuttaa sijoittamisen suosioon. Myös säästämisen ja sijoittamisen kasvaneella näkyvyydellä uutisissa ja sosiaalisessa mediassa voi olla vaikutusta siihen, että kiinnostus sijoittamiseen on noussut. Syy-seuraussuhteiden selvittäminen on kuitenkin tutkimuksen alaa, Törmälehto sanoo.

Lue myös: Työttömyysturvan työssäoloehto muuttuu aiemmasta - töissä oltava aiempaa pidempään

Lue myös: Tiesitkö? Veronpalautus voi vaikuttaa saataviin tukiin

Lähde: Tilastokeskus

Kilpailut

Uusimmat