Kuva: Shutterstock

Tänään alkaa tärkeä luontokokous - näistä keskustellaan

21.10.2024 16:15 - Minttu Tikkanen

Kokous on jatkoa vuodelle 2022, jolloin eri maat allekirjoittivat tärkeän sopimuksen luonnon suojelemiseksi.

Tänään Kolumbiassa alkaa tärkeä luontokokous, jossa ympäristöjohtajat eri maista käsittelevät muun muassa vaarallisesti etenevää luontokatoa. 

Tänään alkava YK:n biologista monimuotoisuutta käsittelevä COP16-konferenssi kestää yhteensä kahden viikon ajan, ja se on jatkoa vuoden 2022 Montrealissa pidetylle kokoukselle, jossa peräti 196 eri maan edustajat allekirjoittivat sopimuksen luonnon monimuotoisuuden suojelemisesta. 

Tämän vuoden kokouksessa esillä on esimerkiksi se, että konkreettisiin toimiin biologisen monimuotoisuuden säästämiseksi, on ryhdyttävä aiempaa tehokkaammin, sillä käytössä olevat toimet ovat hyviä, mutta niiden kanssa on edetty tähän mennessä liian hitaasti. Kokouksesta kertoo muun muassa uutistoimisto Associated Press.

Lisäksi kokouksessa tavoitteena on tuoda esiin, että biologisen monimuotoisuuden säilyttämistä tulisi pitää esillä ilmastokriisissä yhtä tärkeänä asiana kuin energiasiirtymää ja hiilidioksidipäästöjen vähentämistä.

YK:n ympäristöohjelman arvioiden mukaan jopa miljoona lajia on tätä menoa vaarassa kuolla sukupuuttoon. Asiaa vaikeuttaa osaltaan myös se, että lajien elintilat käyvät aina vain pienemmiksi muun muassa rakentamisen, hakkuiden ja metsäpalojen vuoksi.

Vaikka tilastot näyttävät synkiltä, osa tutkijoista on kuitenkin yhä sitä mieltä, että käännös parempaan on yhä mahdollista toteuttaa, sillä joitakin populaatioita on jo saatu kasvuun ja lajeja pelastettu sukupuuton partaalta. 

Lue myös: Ilman ilmastonmuutosta hurrikaani Milton ei olisi ollut niin tuhoisa, uskovat tutkijat

Lue myös: Tuore raportti paljastaa vakavia lukuja eläinlajien populaatioista – varoitus myös keikahduspisteestä

Lue myös: Uuden tutkimuksen mukaan pessimistisimmät arviot ilmastonmuutoksesta saattavat toteutua

Lähde: AP

Kilpailut

Uusimmat