Kuva: Shutterstock

Väkivallan luokittelumuodot päivittyvät ensi vuonna

26.11.2024 08:15 - Hanna Levänen

Henkinen väkivalta on Suomessa yhä yleisempää.

Suomen poliisi tulee päivittämään rikosilmoitusjärjestelmäänsä väkivallan luokittelumuotojen osalta. Vuonna 2025 uudeksi luokittelumuodoksi lisätään henkinen väkivalta.

Suomalaisessa yhteiskunnassa väkivalta mielletään herkästi pelkästään fyysiseksi. Kuitenkin poliisin tiedotteen mukaan asiantuntijat näkevät henkisen väkivallan vähintään yhtä vahingoittavana.

- Poliisin esitutkinnassa ei ole kuitenkaan juurikaan tutkittu henkistä väkivaltaa, poliisitarkastaja Pekka Heikkinen Poliisihallituksesta myöntää tiedotteessa.

Heikkinen avaa tämän päivän väkivallan muotoja blogikirjoituksessaan.

- Väkivaltaa voi olla perustarpeiden estäminen tai laiminlyöminen tai jatkuva haukkuminen ja mitätöinti tai pelottelu ja pakottaminen, poliisitarkastaja kuvailee henkisen väkivallan muotoja.

Väkivalta itsessään on Suomessa vakava ongelma, etenkin naisiin kohdistuva lähisuhdeväkivalta. Poliisi kertoo, että järjestelmään kirjataan vuosittain jopa 35 000 väkivaltarikosta.

Henkinen väkivalta on niin sanotusti nousussa Suomessa. Poliisin tilastot kertovat, että 49 prosenttia naisista ja 42 prosenttia miehistä on kokenut sitä parisuhteessaan.

Blogissa Heikkinen käsittelee myös ylisukupolvista väkivaltaa, joka usein johtaa väkivallan kierteeseen.

- [Ylisukupolvinen väkivalta] voi olla sitä, että lapsena on koettu ja nähty väkivaltaa, josta tulee sitten opittu ja omaksuttu toimintamalli, kun elämässä on vastoinkäymisiä, Heikkinen kirjoittaa.

Poliisin ohella erilaiset järjestöt tekevät töitä väkivallan torjumiseksi sekä uhrien auttamiseksi. Tämän lisäksi tehdään niin kutsuttua tekijätyötä, jolla yritetään auttaa väkivallan tekijöitä pääsemään irti väkivallasta.

- Erityisen arvokkaana, vähälle huomiolle jääneenä, voidaan pitää sitä palvelua, jota tarjotaan niille, jotka pelkäävät lyövänsä. He eivät ole siis vielä lyöneet, mutta he pelkäävät tekevänsä sen.

Heikkisen kirjoitus päättyy väkivallan tekijälle osoitettuihin pysäyttäviin sanoihin.

- Kehotan Sinua, joka aiot lyödä, laskemaan astalon, laittamaan nyrkin taskuun ja nöyrtymään ongelmasi edessä sekä hakemaan tilanteeseen apua, jota on saatavilla. Samalla mieti, miksi teki mieli lyödä, ja jos syyksi osoittautuu se, että olet toistuvan henkisen väkivallan kohteena, tee avun hakemisen ohessa rikosilmoitus poliisille. Kenenkään ei pidä sietää toistuvaa arvostelua tai jatkuvaa vähättelyä tai mitään muutakaan kaltoinkohtelua. Samalla pitää ymmärtää, ettei väkivalta edistä eikä paranna mitään.

Lue myös: Viime vuonna joka päivä kuoli 140 naista läheisensä tai kumppaninsa tappamana

Lähteet: Poliisi, Poliisin blogi 

Kilpailut

Uusimmat