Vähintään kolmio esikaupunkialueella - näin Suomen vieraskieliset haluavat asua
Suomen vieraskieliset haluavat asua kaikista mieluiten esikaupunkimaisella alueella tilavassa asunnossa, selviää OP Ryhmän tutkimuksesta. Kyselyssä kartoitettiin Suomessa vakituisesti asuvien, äidinkielenään muuta kuin suomea, ruotsia tai saamea puhuvien henkilöiden asumistottumuksia ja haaveita.
Pääkaupunkiseutu on vieraskielisten mielestä kaikkein houkuttelevin paikka asua. Jopa 85 prosenttia kyselyyn vastanneista toivoi tulevaisuudessakin voivansa asua Helsingissä ja sen lähistöllä. Kauniaisissa tai Espoossa asuvista näin toivoi 74 prosenttia. Tampereella vastaava osuus oli myöskin 74 prosenttia.
Kaikista vähiten vieraskielisiä houkutteli asuminen Vantaalla tai sen lähistöllä. Vastaajista vain 39 prosenttia toivoo voivansa myös jatkossa asua Vantaan alueella, vaikka vantaalaisista vieraskielisiä on noin 27 prosenttia.
Vieraskielisten mielestä houkuttelevimmat asuinkaupungit:
1. Helsinki
2. Espoo
3. Tampere
4. Turku
5. Vantaa
– Helsinki on Suomen vieraskielisten suosikkikaupunki, jossa haluaisi asua peräti 34 prosenttia vieraskielisistä. Muutkin vieraskielisten toiveasuinpaikat ovat suuria kaupunkeja. Vieraskielisistä useimmat haluaisivat asua nimenomaan esikaupunkialueella, mikä voi jatkossa lisätä myös Uudenmaan kehyskuntien vetovoimaa, sanoo OP Uusimaan henkilöasiakasrahoituksesta vastaava liiketoimintajohtaja Riikka Kangas.
Kaikkein tyytyväisimpiä asuinpaikkaansa tällä hetkellä olivat Espoossa ja Kauniaisissa asuvat. Kyselyn mukaan myös vantaalaisten tyytyväisyys asuinpaikkaansa oli hyvällä tasolla.
Vastaajista 34 prosenttia harkitsee asunnon ostamista. Lähes puolet asunnon ostamista harkitsevista haaveilee kerros- tai rivitaloasunnosta, joka on vähintään kolmion kokoinen. Puolestaan noin 41 prosenttia vieraskielisistä haaveilee omakotitalon ostamisesta.
OP Ryhmän kyselytutkimukseen vastasi syys-lokakuussa 2024 yhteensä 2164 Suomessa asuvaa vieraskielistä henkilöä.
Lue myös: Miten paljon rahaa jouluun aiotaan käyttää? Katso mikä on suomalaisten keskibudjetti
Lue myös: Saako sanomalehteä käyttää sytykkeenä takassa? Kyselyn muokaan lähes puolet toimii virheellisesti
Lähde: OP Ryhmä