Kuva: Shutterstock

Influenssa leviää nyt - katso, missä tautitapauksia on eniten

17.12.2024 12:15 - Reija Saarinen

Tehokkaimman suojan influenssaa vastaan antaa rokote.

Influenssa leviää nyt Suomessa, kertoo Terveystalo tiedotteessaan. Tautitapaukset ovat nousussa toista viikkoa. Suurin osa tapauksista keskittyy tällä hetkellä pääkaupunkiseudulle, mutta yksittäisiä tapauksia on todettu Terveystalon mukaan länsirannikkoa lukuunottamatta myös kaikkia Suomessa.

– Influenssa on eri tauti kuin tavallinen flunssa tai nuhakuume. Kausi-influenssalla tarkoitetaan a- ja b-virusten aiheuttamaa hengitysteiden tulehdusta, kun taas flunssaa aiheuttaa moni eri virus. Influenssa iskee flunssaa rajummin: tyypillisiä oireita ovat korkea kuume, voimakkaat nivelkivut, väsymys, vilunväristykset, päänsärky, huonovointisuus ja kova yskä, kertoo yleislääketieteen erikoislääkäri Olli Huuskonen tiedotteessa.

Huuskosen mukaan tautitapaukset tulevat suurella todennäköisyydellä kasvamaan reippaasti seuraavien viikkojen aikana.

– Aiempien vuosien dataamme peilaten, tartunnat tulevat todennäköisesti kasvamaan voimakkaasti seuraavien viikkojen aikana ja tauti leviää erityisesti joulun ja uuden vuoden tapaamisissa. Nyt viimeistään kannattaa käydä ottamassa influenssarokote, jotta elimistö ehtii vielä kehittää riittävästi vasta-ainetta ennen voimakkaimman tartunta-aallon alkamista. Rokotteen antaman suojan kehittyminen kestää noin kaksi viikkoa, neuvoo yleislääketieteen erikoislääkäri Olli Huuskonen.

Tehokkain suoja influenssaa vastaan on rokotus. 

– Parhaimmillaan rokotus estää 5–8 influenssaa kymmenestä. Ikääntyneillä rokote voi auttaa estämään joka toisen influenssan. Jos influenssan kuitenkin saa rokotuksesta huolimatta, tauti talttuu lyhyemmässä ajassa kuin rokottamattomalla, Huuskonen kuvailee. 

Rokotteen lisäksi myös hyvä käsihygienia auttaa torjumaan influenssaa. 

– Koska influenssa muiden virusten lailla tarttuu pääsääntöisesti pisaratartuntana ja virusta voi levittää jo pari päivää ennen oireiden alkua, muistetaan jokainen myös esimerkiksi aivastaa tai yskiä käden sijaan nenäliinaan tai hihaan, ettei virus päätyisi pinnoille, Huuskonen lisää.

Lue myös: Kärsitkö flunssasta vai influenssasta? Katso erottavat oireet

Lähde: Terveystalo

Kilpailut

Uusimmat