Kuva: Fotolia

Tehokkaat niksit hyttysten torjuntaan - vältä turhat virheet

04.06.2016 13:15 - Tarja Vilén

Lämpimät ilmat ovat tuoneet mukanaan taas nälkäiset hyttyset. Miten päästä eroon ja säästyä hyttysen pistoilta?

Kutiavia paukamia ja inhottavaa ininää, hyttyset ovat kesän huono puoli. Suomessa on noin 40 hyttyslajia, joista yleisimmät ovat metsähyttynen, lehtohyttynen ja jänkähyttynen.

Hyttysen nuoruusasteet elävät seisovassa ja matalassa vedessä. Naaraat laskevat munansa veden pinnalle lammikoihin ja ojiin. Alle kahdessa viikossa munasta kehittyy valmis vertaimevä hyttynen.

Naaraat tarvitsevat nisäkkään tai linnun verta munatuotantoa varten. Koiraat syövät kirvojen mesikastetta ja käyvät kukissa.

Hyttysiä on eniten lämpiminä ja sateisina kesinä. Varsinkin alkukesän lämpö ja kosteus lisäävät hyttysmäärää. Hyttysiä tavataan toukokuun lopulta aina syyskuulle asti. Suurin haitta hyttysistä on alkukesällä. Vähitellen pistojen vaikutus vähenee, ja loppukesästä niitä tuskin edes huomaa.

Hyttysiä voi torjua erilaisilla keinoilla. Tässä niistä muutama:

1. Tuhoa lisääntymispaikat

Tärkeintä hyttysten torjunnassa on pitää niiden lisääntymispaikat kuivina. Katso, ettei kotipihassa ei ole paikkoja, joihin jää sadevesi. Tyhjennä lasten kahluualtaat ja pidä räystäskourut puhtaina. Vaihda vesi kastelutynnyreistä ja puutarha-altaista kerran viikossa.

Varjoisat paikat ovat hyttysten lepopaikkoja, joten mitä enemmän pihalla on tiheää kasvillisuutta, sitä enemmän on hyttysiä. Pyri pitämään pensasaidat leikattuna. Hyttynen viihtyy myös esimerkiksi lepän suojissa.

2. Tuuli häiritsee hyttysiä

Hyttyset ovat aktiivisimmillaan illalla ja aamulla, mutta häiritsevät myös kosteina ja lämpiminä iltapäivinä. Pienikin tuulenvire vaikeuttaa hyttysten lentoa huomattavasti, joten vältä tuulettomia paikkoja.

3. Pukeudu oikein

Hyttyset suunnistavat ihosta lähtevän hiilidioksidin, lämmön ja kosteuden perusteella. Pukeudu vaaleaan, väljään ja tiheäkuosiseen vaatetukseen. Hyttyset suuntaavat mieluummin tummia vaatteita kohti. Vältä myös voimakkaasti tuoksuvaa sampoota ja hajuvesiä. Jos hyttysiä on paljon, kannattaa harkita hyttyshatun hankkimista.

4. Hyttyssuojat

Yksinkertaisin suoja on hyttysverkot ikkunoissa ja hyttysverho ulko-ovessa. Mikäli nämä eivät riitä, harkitse vuoteen päälle ripustettavaa hyttysverkkoa.

5. Karkotteet

Hyttysiä voi karkottaa hyönteiskarkotteilla, joita on saatavissa suihkeina, rasvoina ja sumutteina. Alle 3-vuotiaita lapsia kannattaa suojata vain vaatteilla ja hyttysverkoilla.

6. Sisätilat kuntoon

Rakennuksissa elävä kaupunki- eli viemärihyttynen on pieni ja huomaamaton. Se lisääntyy seisovassa vedessä, kuten kukkamaljakoissa. Se pistää öisin ja tunkeutuu asuntoihin ikkunoista, ilmanvaihtohormeista ja lattiakaivoista. Hormit voi varustaa hyttysverkoilla ja lattiakaivoihin kannattaa kaataa kuumaa vettä niin paljon, että hajulukon vesi varmasti vaihtuu. Sumuta lattiakaivon ympärys myös illalla torjunta-ainetta.

7. Laitteet

Markkinoille on tullut paljon myös sähköllä tai kaasupatruunoilla toimivia hyttystorjuntalaitteita, jotka kulkevat jopa mukana helposti. Torjunta-aine on lähes hajutonta, joka on tärkein ero esimerkiksi palaviin hyttyssavuihin verrattuna.

8. Älä huido

Hyttysiä houkuttelevat lämpö, hikoilu ja hiilidioksidi, joten huitominen kiihdyttää pintaverenkiertoa lisäten samalla hyttysten kiinnostusta.

9. Kotikonsteja

Sääsket eivät viihdy tuulisissa paikoissa, joten voi kokeilla, jos tuulettimesta olisi apua. 

Hyttysistä on myös sanottu, että ne eivät pistä B-vitamiinin syöjää. Jos ne sattuisivat pistämään, ei pistokohta B-vitamiinin ansiosta kutise. Tätä ei ole kuitenkaan tieteellisesti todistettu.

Tiettyjen kasvien on sanottu myös karkottavan hyttysiä. Tällaisia ovat esimerkiksi tomaatti ja vahvat aromaattiset yrtit, kuten minttu, rosmariini ja oregano.

Moni uskoo myös itse tehtyihin hyttysansoihin. Yksi tällainen on vesiastia, jossa on veden joukossa muutama tippa astianpesuainetta, joka rikkoo pintajännityksen.

Kokeile myös sitruunakynttilöitä. Niiden on kerrottu karkottavan hyttysiä.

10. Sovellus

Puhelimelle on saatavissa erilaisia hyttysen karkotussovelluksia. Karkotussovelluksessa puhelimen kaiuttimista kuuluu korkealla taajuudella ääntä, jota hyttyset väitteiden mukaan eivät voi sietää. Ihmiskorva ei kuule ääntä. Sovelluksien toimivuudelle ei ole kuitenkaan toistaiseksi löytynyt näyttöä.

Lue myös: Pistikö hyttynen? Yllättävät ja helpot niksit paukamien hoitoon

Kirjat: Jansson, L- & Lindqvist, B. & Markkula: Sisätilojen tuhoeläimet ja niiden torjunta. Kasvinsuojeluseura ry. hyonteismaailma.fi ja siivous.info

Lue lisää aiheesta hyttynen

Oletko suuntaamassa kaukomaille? THL muistuttaa hyttysten levittämistä taudeista Tauteja levittävä hyttynen voi levitä Suomeenkin - Ruotsissa jo havaittu Piinaavatko hyttysenpistot? Näillä keinoilla lievität oireita Katso kaikki

Kilpailut

Uusimmat