Hienostunut herkku! Porkkanakakku saa mehukkaan twistin suomalaiskondiittorin reseptissä
Jos sinulla ei ole joululahjaideoita läheisillesi, mutta viitseliäisyyttä löytyy senkin edestä, mikset antaisi ruokalahjaa? Koko Suomi leipoo -ohjelmastakin tutun tuomarin, huippukondiittori Markus Hurskaisen uusikirja Makeeta (Teos) sisältää paljon kakku- ja leivosreseptejä.
Hurskainen esittelee kirjassaan myös oman näkemyksensä maailman parhaasta porkkanakakusta: "Mausteinen ja pehmeä kakkupohja kuorrutetaan veriappelsiinilla maustetulla tuorejuustolla ja koristellaan kandeeratuilla porkkanakolikoilla". Nappaa resepti talteen leivontahetkiä varten.
Porkkanakakku
Reseptistä tulee noin 24 (3 x 8 cm) porkkanakakkua tai yksi iso levy tai pyöreä kakku.
Valmistusaika noin 1,5 h.
Kandeeratut porkkanakolikot
2 kpl keskikokoista porkkanaa
100 g sokeria
200 g vettä
1 kpl kanelitanko
3 kpl tähtianista
Kakkumassa
3 keskikokoista kananmunaa
100 g fariinisokeria
100 g kidesokeria
150 g voisulaa
300 g raastettua porkkanaa
250 g erikoisvehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1/2 tl ruokasoodaa
1 tl jauhettua kanelia
1 tl jauhettua kardemummaa
(Veri)appelsiinituorejuusto
200 g maustamatonta tuorejuustoa
50 g tuorepuristettua appelsiinimehua
1 appelsiininkuori
50 g tomusokeria
40 g vispikermaa
Lisäksi
Vuokrasprayta tai voita muottien voiteluun
VINKIT!
Porkkanakolikot säilyvät erinomaisesti jääkaapissa omassa liemessään.
Voit paistaa kakkumassasta myös yhden ison kakun.
Koristelemattomat porkkanakakut kestävät hyvin pakastamista.
Porkkanakolikot
Pese porkkanat huolellisesti. Leikkaa niistä noin 1 mm paksuja kolikoita mandoliinilla tai terävällä veitsellä. Kiehauta kattilassa vesi, sokeri ja mausteet. Lisää porkkanat sokeriliemen joukkoon ja hauduta matalalalla lämmöllä noin 30-40 minuuttia, tai kunnes porkkanat ovat pehmenneet. Jäähdytä ja säilytä liemessään jääkaapissa.
Porkkanakakku
Esilämmitä uuni 175 asteeseen. Siivilöi kaikki kuivat aineet yhteen.
Vatkaa yleiskoneella tai vispilällä kananmunat ja sokerit kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää kädenlämpöinen voisula ohuena nauhana nuolijalla nostellen munasokerivaahdon joukkoon. Seuraavaksi nostele joukkoon. Seuraavaksi nostele joukkoon ensin raastetut porkkanat kahdessa osassa ja tämän jälkeen kuivat aineet kahdessa osassa.
Voitele käyttämäsi silikonimuotit huolellisesti vuokaspraylla tai voilla. Pursota massaa muotteihin siten, että 2/3 muotin tilavuudesta tulee täyteen. Paista porkkanakakkuja noin 8-10 minuuttia tai kunnes kakut ovat kypsiä (tarvittaessa testaa kypsyys tikulla). Jäähdytä kakut ennen koristelua.
Huom! Jos teet suurempaa levykakkua, pudota paistolämpötilaa kymmenen astetta ja pidennä paistoaikaa noin 10-15 minuuttia riippuen paistopellin tai -vuoan laakeudesta - testaa kypsyys tikulla.
Tuorejuustotäyte
Sekoita kaikki ainekset yhteen kylminä (tomusokeri huoneenlämpöisenä) ja vispaa kuohkeaksi, kiinteäksi vaahdoksi. Siirrä valmis massa pursotinpussiin, jossa on valitsemasi tylla.
Koristelu ja esillepano
Pursota appelsiinituorejuustoa kauttaaltaan porkkanakakkujen päälle ja koristele kreemin pinta porkkanakolikoilla.
Lue myös: Älä heitä tummuneita banaaneja roskiin - neljä helppoa herkkua, jotka voit loihtia niistä