Anna: Voitaikina, lehtitaikina, torttutaikina - tiedätkö, miten valita oikeanlainen valmistaikina?
Joulukuu lähestyy ja niin myös erilaisten leipomusten väsäily. Joulutorttujen teko on osa monien jouluperinteitä, mutta pakastealtaasta löytyy monta erilaista pakastetaikinaa. Voi-, lehti-, ja torttutaikinat saattavat sekoittaa pään muulloinkin kuin joulunaikaan - mikä olisi paras taikina mihinkin leipomukseen? Vaikka pakastetaikinat ovatkin keskenään melko samanlaisia, on niissä silti eroavaisuuksia keskenään. Anna kertoo, miten valita oikea taikina omiin leivontatarpeisiin.
Voitaikina
Voitaikina on valmistettu nimensä mukaisesti voista. Voi luo täyteläisen maun valmiiseen leivonnaiseen ja se on oiva valinta etenkin silloin, kun leivonnaisessa on vain vähän täytettä. Voitaikinaa ei kannata jättää liian kauaksi aikaa huoneenlämpöön, sillä taikinan pehmetessä liikaa sen käsittely vaikeutuu, eikä se nouse enää niin lehteväksi ja rapeaksi. Voitaikina soveltuu erinomaisesti erilaisten suolaisten ja makeiden piirakoiden pohjaksi, viinereiden leivontaan sekä esimerkiksi joulutorttuihin.
Lehtitaikina
Lehtitaikina tehdään sen sijaan margariinista ja se on ohuempaa kuin voitaikina. Lehtitaikina sopii erityisen hyvin erilaisiin täytettyihin leivonnaisiin kuten esimerkiksi pasteijoihin. Lehtitaikina ei myöskään ole yhtä herkkä lämpötilan vaihtelulle kuin voita sisältävä taikina.
Torttutaikina
Torttutaikina on joulunajan sesonkituote. Torttutaikinan paksuus on samanlainen kuin voitaikinassa, mutta se valmistetaan lehtitaikinan tavoin margariinista. Näin ollen torttutaikinasta tehdyt leivonnaiset kohoavat uunissa paremmin kuin voitaikina. Torttutaikina on siis ikään kuin voi-, ja lehtitaikinan välimuoto. Parhaiten tämä taikina sopii nimensä mukaisesti joulutorttujen leivontaa varten.
Lue myös: Yle: Ruuan hinta nousee - etenkin yhtä suomalaisten lempiraaka-ainetta kannattaa nyt suosia
Lue myös: 4 ruoka-ainetta, joita usein säilytetään keittiön kaapeissa liian pitkään – oletko sortunut?
Lue myös: Ruoka-aineet, joita et ole välttämättä keksinyt pakastaa - lue lista
Lähde: Anna