Queen-yhtyeen salatut biisiaarteet - kuuntele 10 kappaletta, joita suuri yleisö ei tunne
Bohemian Rhapsody, We Will Rock You, We Are the Champions, Who Wants to Live Forever, Show Must Go On ja niin edelleen. Ei pidä olla kovin kummoinen musiikkifani, että osaa luetella viisi tai kymmenen Queenin jättihittiä. Queen on ollut minulle aina se maailman kovin yhtye. Suuruus ei perustu pelkkään isojen hittien määrään vaan myös siihen, että niiden hittien varjoonkin jääneissä kappaleissa on mielettömiä biisiaarteita, jotka olisivat ansainneet päästä nykyistä paremmin esille.
Esittelen alla kymmenen tällaista kappaletta.
1. Prophet's Song
Prophet's Song on huikea 8,5-minuuttinen progerock-mestariteos, joka olisi varmasti noussut huomattavasti nykyistä suurempaan tunnettuuteen, ellei se olisi sattunut ilmestymään Night at the Opera -albumilla 1975. Tuolla samalla levyllä oli nimittäin myös Bohemian Rhapsody, joka varasti huomion tältä kappaleelta. Prophet's Song on erikoinen kappale ja sisältää 2,5 minuuttisen kaanon-osion, mutta sen erikoisuus jäi tietenkin toiseksi Bohemian Rhapsodyn oopperaosion rinnalla. Ja koska tämä kappale oli vielä liian pitkä radiosoittoon, ei sitä edes koskaan julkaistu singlenä. Siksi Prophet's Song lienee tänä päivänä aliarvostetuin Queen-kappale, vaikka biisin pitäisi kolahtaa kaikkiin 70-luvun rockin ystäviin aina Queen-faneista Led Zeppelinin kuulijoihin.
2. Princes of the Universe
Queen-yhtye ilmeisesti uskoi Princes of the Universe -kappaleeseen enemmän kuin levy-yhtiö. Bändin levy-yhtiö nimittäin päätti olla julkaisematta kappaletta singlenä yhtyeen kotimaassa Britanniassa. Freddie Mercury kirjoitti kappaleen tunnariksi elokuvaan Highlander - kuolematon, ja elokuvan noustua kulttisuosioon, sai myös kappale ansaitsemansa aseman elokuvan fanien keskuudessa. Mutta miksi tämä ei menestynyt jo ilmestymisvuonnaan 1986, vaikka biisiin tehtiin vielä suuren budjetin musiikkivideokin, jossa oli mukana Highlander-tähti Christopher Lambert? Ehkä kappale oli yleisölle liian raskas ja rosoinen, kun edellinen single oli ollut elegantti A Kind of Magic. Kuka tietää, mutta ansaitsemalleen jalustalle Princes of the Universe nostettiin vasta 1999, kun se pääsi mukaan Queenin Greatest Hits III -kokoelmalle.
3. Nevermore
Nightwishin Tuomas Holopainen sanoi aikanaan, että hänen on helpompaa säveltää 10-minuuttinen monia osioita sisältävä kappale kuin kirjoittaa kompakti neljän minuutin biisi. Tuota taustaa vasten täytyy arvostaa sitä, miten Freddie Mercury onnistui 1973 kirjoittamaan kappaleen eron jälkeisestä riipaisevasta tuskasta ja puristamaan sen 75 sekunnin mittaiseksi minibiisiksi, jossa on mukana kaikki, mitä tarvitaan. Koska kappale ilmestyi Queen toisella albumilla Queen II:lla ennen bändin isoa läpimurtoa, on se jäänyt tuntemattomaksi suuren yleisön joukossa.
4. Machines (or Back to Humans)
Monelle Queen-fanille tässä biisissä on saattanut olla aikanaan kestämistä, sillä jos Hot Space -albumia ei lasketa, niin Queen ei tätä ennen ollut käyttänyt syntetisaattoreita niin paljon kuin tässä kappaleessa. Machines on ihmisen ja koneen duetto, jossa Freddie Mercury laulaa ihmisen roolia ja koneen äänenä kuullaan vokooderin läpi laulava rumpali Roger Taylor. Olen itsekin vuosien aikana tuskaillut sen välillä, pidänkö tästä kappaleesta vai en - lopulta vaaka kallistuu positiivisen puolelle siksi, että kappaleeseen on piilotettu niin upea c-osa, että huomaan kuuntelevani biisin aina odottaen seuraavaa kohtaa:
"Living in the new world, thinking in the past.
Living in the new world, how you're gonna last?
Machine world, it's a machines world"
Tuo kuulostaa biisin keskellä niin upealta, että kyseisen pätkän ympärille olisi voinut rakentaa kokonaisen kappaleen. Mutta Queen kiusoittelee kuulijaa piilottamalla upea kohdan keskelle kappaletta, ja kun biisi loppuu, jää tuo kohta soimaan hiljaa, hiljempaa, kunnes lopulta katoaa.
5. Brian May: Too Much Love Will Kill You
Queeniin pinnallisemmin tutustuneet tuntevat Too Much Love Will Kill You -kappaleen vuoden 1995 Made in Heaven -albumilta. Freddie äänitti kappaleen jo 1988, mutta se jäi pois 1989 ilmestyneeltä The Miracle -albumilta, koska bändi halusi levyn kaikkien kappaleiden olevan koko bändin yhteistyön tulosta. Too Much Love Will Kill You taas oli Brian May oma sävellys ja sanoitus, jossa hän avoimesti käsittelee ihmissuhdekriisiään. May oli naimisissa oleva perheenisä, mutta hän rakastui toiseen naiseen ja hajosi, kun ei osannut päättää, pysyäkö avioliitossa vai seuratako suurta rakkauttaan. Lopulta May julkaisi biisin omalla soololevyllään. Vaikka vuosia myöhemmin julkaistu Mercuryn laulama versio on virheetön, on Mayn laulama versio minulle se, joka menee selkäytimeen asti. Tämä siksi, että May laulaa omasta elämästään, omista tunteistaan ja vuosia kestäneestä suhdekriisistä, joka lopulta johti avioeroon. May koki epäonnistuneensa aviomiehenä ja isänä ja pettyi itseensä niin pahasti, että sairastui masennukseen ja mietti jopa itsemurhaa. Kaikki nuo tunteet hän purkaa tässä tulkinnassa ja siksi tämä versio on vuodesta toiseen se paras versio tästä upeasta kappaleesta. Riipaisevaa ja koskettavaa.
6. Bijou
Erikoinen kappale, joka syntyi Mercuryn ja Mayn ideasta kääntää kitaran ja laulun roolit päälaelleen. Kun normaalissa kappaleessa laulaja laulaa säkeistöt ja jossain vaiheessa tulee kitarasoolo, niin tässä kappaleessa kitara soittaakin säkeistöt, ja yhdessä välissä tulee laulusoolo. Kuin niin monen Queenin aiemman kokeilun kohdalla, myös tästäkin lopputuloksesta tuli tyylikäs. Mayn soitto nousee kauniina korkeuksiin ja Mercuryn lyhyt lauluosuus kruunaa teoksen. Lähes kaikki vuoden 1991 Innuendo-albumin kappaleet julkaistiin singleinä, kun Mercuryn kuoleman jälkeen Queen-huuma levisi ympäri maailmaa. Bijou oli kuitenkin liian erikoinen olemaan single, joten se jäi Innuendon B-puoleksi.
7. Larry Lurex: Goin' Back
Mitä Larry Lurex tekee Queen-listauksessa? Paljonkin. Larry Lurex oli taiteilijanimi, jolla Freddie Mercury, Roger Taylor ja Brian May julkaisivat ensimmäisen yhteisen singlensä ennen Queen-nimen käyttöönottoa 1973. Single sisälsi vain kaksi cover-kappaletta, Beach Boysin I Can Hear Musicin ja Dusty Springfieldin Goin' Backin. Vaikka nuorukaiset olivat täysiä raakileita ja vasta uransa alussa, voi jo tästä kappaleesta kuulla Freddie Mercuryn poikkeuksellisen lahjakkuuden.
8. Was It All Worth It
Nykyään tiedetään, että Freddie Mercury sai vuonna 1987 kuulla olevansa HIV-positiivinen. Tuohon aikaan se oli käytännössä sama asia kuin kuolemantuomio, sillä AIDSiin tehoavat yhdistelmälääkkeet kehitettiin vasta 90-luvulla. Kun muistelee tuota, ymmärtää paremmin, miksi Mercury vuotta myöhemmin kirjoitti Was It All Worth It -kappaleen, jossa hän katsoo uraansa taaksepäin ja miettii, onko kaikki ollut sen arvoista. Kappaleen lopussa hän lopulta sanoo: "It was worth it!". Oli se.
9. Scandal
Toinen upea kappale vuoden 1989 The Miracle -albumilta. Tämä biisi oli Queenin suora vastahyökkäys juorulehtiä vastaan. Kappaleen kirjoitti Brian May, koska hänen suhdekriisistään ja ihmissuhdetilanteen spekuloinnista oli tullut tabloid-lehtien vakiopuheenaihe. Kappale sopi myös Mercuryn tilanteeseen, sillä media oli alkanut kirjoittaa huhuja siitä, että Mercury olisi sairastunut vakavasti. Paparazzit jahtasivat Mercuryä jatkuvasti saadakseen todisteita huhuille. Freddie Mercuryn laulutaidoista kertoo se, että hän nauhoitti lauluosuudet heti ensimmäisellä otolla. Brian May teki saman tempun kitarasoolonsa kanssa.
10. One Year of Love
Muutama vuosi sitten Radio.com -sivusto kokosi listan, jossa se arvosteli kaikki 167 Queenin kappaletta ja pisti ne parhaimmuusjärjestykseen. Queenin tuotannon tasosta kertoo se, että 15:n huonoimman joukkoon päätyi muun muassa tämä upea balladi, joka tehtiin Highlander-elokuvaan. Kappaleen erikoisuus on se, että Brian May ei ole tässä mukana, koska biisin kirjoittanut basisti John Deacon päätti korvata kitarasoolon saksofonilla.
Lue myös: Kaisaniemen illassa se todistettiin: Queen on maailman paras yhtye!
Lue myös: Queen julkaisee uuden kappaleen - laulajana Freddie Mercury
Lue myös: Kaikkien aikojen top10-albumit listattiin - kerro mielipiteesi!