Kuva: Shutterstock

Teosto julkaisi uuden ohjeistuksen tekoälyllä tehtyjen teosten rekisteröintiin

13.06.2024 11:15 - Aaro Heiskanen

Teosto on julkaissut uuden ohjeistuksen tekoälyllä tuotettuun musiikin liittyen. Ohjeistus määrittää, minkälaisia teoksia voi rekisteröidä Teoston rekisteriin.

Nykyisillä välineillä musiikin tekeminen tekoälyllä on yksinkertaista, ja sen käyttö on yleistynyt. Useat muusikot ovatkin ilmaisseet huolensa tekoälyn vaikutuksissa. Teosto määrittää tuoreessa ohjeistustuksessaan säännöt tekoälyn käyttöön musiikissa.

Ohjeistuksessa ei suoraan kielletä tekoälyn käyttöä musiikinteon välineenä. Teoston kriteereissä sallitaan edelleen tekoälyn käyttö teknisenä apuvälineenä. Myös tilanteessa, jossa vain yksi teoksen osa-alue on kokonaan tekoälyn tuottama, voidaan se hyväksyä Teoston rekisteriin.

Myös kappaleet, joista joko sanoitus tai sävellys on täysin tekoälyn tuottama, voidaan rekisteröidä - kuitenkin vain osittain. Teoksen tekoälyllä luomaa osaa ei voida rekisteröidä suojattuna teoksena. Silti ihmisen luoma osa teoksesta osa voidaan hyväksyä rekisteriin.

Esimerkiksi: jos kappaleen sävellys on tekoälyllä tuotettu, mutta sanoitus on ihmisen luoma, voidaan sanoitus rekisteröidä suojattuna teoksena.

Asiassa on myös kolmas pyörä

Teosto muistuttaa ohjeistuksissaan myös tekoälysovellusten laillisista kiemuroista. Käytettäessä ulkopuolista tekoälysovellusta musiikin luomiseen, vaikuttavat myös sovelluksen säännöt teoksen omistussuhteisiin.

Jos tekoälysovelluksen ehdot määrittävät teoksen oikeudet sovellukselle, ei sitä voi rekisteröidä Teoston rekisteriin. Ohjeistuksessa kehotetaankin lukemaan sovellusten käyttöehdot tarkkaan.

Lue myös: Lapset kirjoittivat satuja tekoälyn avulla - opettajat kehuvat uutta podcast-tuotantoa

Lue myös: Bauer Median radiouutisia lukee jatkossa tekoäly

Lähde:Teosto

Kilpailut

Uusimmat