Kuva: Janita Mutanen

Suomalainen rikostoimittaja pohtii Me Too -kampanjaa: ”Mielestäni siinä sotkeutuivat asiat"

02.05.2022 09:15 - Riia Frost

Rikosmyytit-podcastin juontajat eivät missään nimessä vähättele ihmisiä, jotka ovat kokeneet seksuaalista ahdistelua.

Rikostoimittaja Heidi Holmavuo ja poliisin entinen rikostutkija Sami Sallinen keskustelevat Rikosmyytit-podcastin toisessa jaksossa seksuaalirikoksista. Kyseisessä jaksossa keskustellaan suorasanaisesti muun muassa siitä, miten ulkomaalaisten seksuaalirikoksia on ylikorostettu niiden todelliseen lukuun nähden. Koko jakson voit kuunnella alta tai Podplaysta.

Jo heti jakson alussa juontajat alkavat keskustella Suomessakin yleisestä sukupuolittamisesta seksuaalirikosten yhteydessä. Juontajat pohtivat ihmisten usein yhdistävän seksuaalirikokset miehiin, vaikka naisetkin kykenevät yhtä lailla raiskaamaan.

- Aina jotenkin ajatellaan, että mies on se tekijä ja nainen on se uhri. Näin se ei kuitenkaan aina ole, Sallinen toteaa jo heti alkuun.

Holmavuo nostaa yhdeksi sukupuolittamisesimerkiksi Me Too -kampanjan, joka vastustaa seksuaalista ahdistelua. Kyseinen kampanja levisi maailmanlaajuiseksi someilmiöksi vuonna 2017. Holmavuo väittää kyseisen ilmiön sotkeneen seksuaalisen ahdistelun määrittelyä ja uskoo ilmiöllä olleen yhteiskunnalle myös negatiivisia vaikutuksia.

- Sehän laittoi aika lailla miehet nurkkaan, enkä voi välttyä siltä ajatukselta, mitä kampanja teki kaikella hyvällä tarkoituksellaan. Ja mitä se oikeasti teki ihmisten väliselle kanssakäymiselle ja kommunikoinnille, Holmavuo toteaa.

- Minun on pakko naisena sanoa, että mielestäni siinä sotkeutuivat asiat. Ajatus kampanjan taustalla oli hyvä ja se nosti otsikkoihin oikeasti vakavan seksuaalisen häirinnän. Mutta mielestäni siinä myös tapahtui kaikkea, mikä ei mielestäni täytä seksuaalisen häirinnän tunnusmerkkejä, Holmavuo toteaa.

(kuva: Janita Mutanen)

Holmavuo sanoo myös itse kokeneensa perseenpuristelua ja outoja ehdotteluita, mutta ei määrittele niitä omalla kohdallaan seksuaaliseksi häirinnäksi, vaikka ne saattaisivat olla sitä jollekin toiselle.

- Olen oikeasti nähnyt raiskatun henkilön tuskan, shokin ja paniikin, ja siksi en voi millään tavalla laittaa niitä samalle lähtöviivalle, Holmavuo toteaa.

- Myönnän, että ollessani pelastuslaitoksen hommissa keskustelukulttuuri oli todella ronskia sukupuolesta riippumatta. Kyllä siis väitän, että jos joku mies haluaisi mielensä pahoittaa, niin siinä vaiheessa se Me Too -nuoli varmasti minuunkin osoittaisi, Holmavuo lisää myöhemmin jakson aikana.

Nykyajan miehet ihmeissään?

Juontajat eivät missään nimessä vähättele ihmisiä, jotka ovat kokeneet seksuaalista ahdistelua ja korostavat olevan aina hyvä, että siitä puhutaan. Sallinen kuitenkin avaa seksuaalisen ahdistelun edellyttävän rikosnimikkeenä sitä, että henkilö loukkaa toisen itsemääräämisoikeutta. Sallinen korostaa seksuaalisen ahdistelun olevan väärin, mutta toteaa ihmisten määrittävän sen omalla kohdallaan eri tavoin.

- Silloin, kun ei loukkaa toista, niin kaikki on tietysti hyvin, mutta kaikki loukkaantuvat eri asioista, Sallinen kiteyttää.

- Tiedän, että moni mies on ihmeissään tänä päivänä siitä, että mitä voi sanoa tai tehdä, Sallinen lisää.

Juontajat keskustelevat, miten nykyaikana jotkut ihmiset pahoittavat mielensä aivan mitättömistä asioista. Nykyään onkin hankala aavistaa etukäteen, että kenelle uskaltaa esimerkiksi heittää tietynlaista vitsiä. Holmavuo myös pohtii, mitä nykyaikainen sukupuolittaminen ja ihmisten omat määrittelyt seksuaalisesta ahdistelusta tekevät yhteiskunnallemme.

- Uskalletaanko me enää lähestyä ketään, koska pelkäämme, että tästä tulee joku ahdistelusyyte? Holmavuo pohtii.

Sallinen heittääkin ilmoille pienen pohdinnan, mikä saattaa selittää häiritsevän toiminnan ja häirinnän eron.

- On eri asia, että koenko epämiellyttävyyttä vai kohdistuuko minuun rankka rikos. Jos minuun kohdistuu vain epämiellyttäviä asioita, niin kuinka minun kannattaa toimia: voinko esimerkiksi vain sanoa, että ”en pidä tuosta, voitko lopettaa?”, Sallinen pohtii.

(kuva: Janita Mutanen)

Voice.fi, Radio Nova, Podplay Iskelmä ja Radio City ovat kaikki osa Bauer Mediaa.

Lue myös: Entinen rikostutkija avaa Suomen järjestäytynyttä rikollisuutta: 'Ruotsin tilanne on jo täällä'

Lue myös: Olli Herman kertoo olleensa veloissa ensimmäisen albuminsa aikoihin - "Musabisnes ei ole bisnes"

Kilpailut

Uusimmat