Tiesitkö, miksi napit ovat eri puolilla naisten ja miesten paidoissa?
Tiesitkö-podcastissa kaikesta kiinnostunut toimittaja ja nippelitiedon maisteri Roy Kokkonen selvittää asioita, jotka ehkä tiesit - mutta et kuitenkaan. Voit kuunnella podcastia Podplayssa.
Naisten ja miesten vaatteissa on yleisesti pienempiä ja suurempia eroja. Esimerkiksi miesten paidoissa ja takeissa napit ovat yleensä oikealla puolella ja napinlävet vasemmalla. Naisten vaatteissa puolestaan toisin päin. Mutta tiesitkö, miksi naisilla ja miehillä ovat napit vastakkain?
Tiede-lehden mukaan syynä on 1800-luvulta peräisin oleva räätäleiden kirjoittamaton sääntö. Tämä selitys lienee todenmukaisin, sillä vaikka sääntö pätee ympäri maailman, se on kirjaimellisesti kirjoittamaton, eikä vedenpitäviä lähteitä tavan alkuperästä ole.
Toinen toistaan villimpiä selityksiä tosin löytyy.
Ylen mukaan kyse oli siveellisyydestä. Entisaikoina naiset istuivat kirkossa vasemmalla ja miehet oikealla. Kun naisten napitus kallistui vasemmalle, nappien välistä ei vahingossakaan pilkottanut mitään miesten puolelle.
Yksi erikoisimmista teorioista periytyy Napoleon Bonaparteen. 1800-luvun alkupuolella Ranskaa hallinnut keisari poseerasi muotokuvissaan käsi liivin sisään työnnettynä. Tarinan mukaan naiset pilkkasivat häntä tavasta. Sen estääkseen Napoleon määräsi naisten napit vastakkaiselle puolelle.
Menneinä vuosisatoina napit olivat kalliita ja niitä oli vain rikkaiden vaatteissa. Rikkaat naiset eivät tuolloin suinkaan pukeutuneet itse, vaan palvelijat auttoivat heille vaatteet päälle. Erään selityksen mukaan syy löytyy palvelijoiden työn helpottamisesta. Koska useimmat ihmiset ovat oikeakätisiä, myös useimpien palvelijoiden oli helpompaa napittaa puserot, kun napit olivat vasemmalla puolella.
Syyksi on tarjottu myös imettämisen helpottamista, sillä ajatuksella, että äidit pitelevät vauvojaan vasemman kätensä varassa. Lisäksi, kun naiset istuivat ratsastaessaan naistensatulassa sivuttain, vasemmanpuoleiset napit estivät kylmää viimaa pääsemästä rinnalle.
Podplay, Voice.fi, Radio Nova ja Iskelmä ovat osa Bauer Mediaa.
Lue myös: Tiesitkö, mikä on Suomen pisin paikannimi? Sekin kuitenkin kalpenee maailman pisimmän edessä
Lue myös: Tiesitkö, että Kellog's-maissihiutaleet kehitettiin alun perin ehkäisemään masturbointia?
Lue myös: Tiesitkö, että Euroopan suurin kaupunki sijaitsee Suomessa?
Lähteet: Yle, Tiede, The Atlantic
Juttu julkaistu alun perin 2. helmikuuta 2022.