Kuva: Fotolia

Kohdeltiinko sinua törkeästi? Uutta tietoa ihmisen pimeästä puolesta

27.05.2016 20:15 - Senni Loikala

Tutkimus otti selvää, miksi hyvätkin ihmiset ajautuvat välillä epäoikeudenmukaisiin tekoihin.

Huffington Post uutisoi hollantilaisesta tutkimuksesta, jossa selvitettiin syitä, miksi niin sanotusti “hyvätkin tyypit” sortuvat välillä epäeettisiin, pahoihin tekoihin. Lue alta, mitä tutkija Muel Kaptein Rotterdamin Erasmus-yliopistolta sai tietää selityksistä pahoille teille lähtemisestä.

Vastapainottaminen

“Kompensaatioefektissä” on kyse samanlaisesta asiasta, kuin sallisit itsellesi herkuttelupäivän nakerrettuasi päiväkausia salaatinlehteä. Korkean moraalin omaava ihminen voi selitellä pahaa tekoaan vetoamalla, että kyseessä on vain yksittäinen rike – onhan hän muuten elänyt kuin kunnon ihminen konsanaan.

Nimeämisen vaikutus

IBM-teknologiajätin perustaja Thomas Watsonin yksi lause on jäänyt elämään: ”Liiketoiminta on maailman parasta peliä, jos vain tiedät, miten sitä pelataan.”

Sanonnassa on kääntöpuolensa, sillä liiketoiminnan kutsuminen peliksi saattaa johtaa siihen, että ihmiset alkavat suhtautumaan bisnekseen pelkkänä pelinä, eivätkä ajattele, että heidän valinnoillaan voisi olla myös karuja seurauksia tosielämässä.

Jos asioista puhutaan virheellisesti, kuin ne olisivat vähäpätöisiä tai pelkästään humoristisia, sortuvat ihmiset herkemmin rikkomaan niitä vastaan. Yksittäiset sanamuodot, joilla asioita kuvataan, voivat usein toistuessaan madaltaa kynnystä pahoihin tekoihin.

Pienen varkauden hyväksyminen

Jotkut saattavat pitää viattomana, jos työpaikalta vohkii esimerkiksi mukeja, toimistotarvikkeita tai mustepatruunan omaan tulostimeen. Jos yrityksen johto katsoo pieniä varkauksia läpi sormien, saattavat työntekijät sallia itselleen myöhemmin arvokkaampien tavaroiden anastamisen työpaikalta.

“Vain yksi voittaa” -asetelma

Yhteiskunta asettaa ihmiset usein kilpailemaan siitä, kuka on paras jossakin. Unelmien työpaikka on avoinna vain yhdelle työnhakijalle, nopeusjuoksussa vain ensimmäisenä maaliin tullut voittaa ja vain yksi voittaa missikisat.

Tutkimuksen mukaan kilpailutilanne, jossa vain yksi henkilö voi voittaa, alentaa moraalia. Ihmiset sortuvat usein vilppiin tai petokseen, kunhan he eivät vain joudu jäämään kakkoseksi.

Sosiaalisten siteiden teoria

Jos työntekijät tuntevat itsensä ainutlaatuisiksi, arvostetuiksi ja tärkeiksi työpaikoillaan, ovat he yleensä lojaaleja työnantajalleen. Mutta jos työntekijän mielessä jäytää ajatus, että hänet pystyttäisiin korvaamaan sormia napsauttamalla ja ettei häntä arvosteta, kääntyy hän helposti työnantajaansa vastaan.

Joukkoon pääseminen

Ihmisillä on vahva tarve päästä mukaan porukkaan. Tällöin ihmiset sallivat kanssatovereiltaan kyseenalaista ja epäeettistä käytöstä, jos toisena vaihtoehtona on jäädä ulkopuoliseksi.

Korkea rima muille, matala itselle

Kun ihmiset saavat valtaa esimerkiksi työpaikoilla, saattaa osa alkaa pitämään itseään muita parempina. Tällöin monet alkavat asettamaan tiukkoja vaatimuksia muille, mutta päästävät itsensä selvästi helpommalla.  

Irti kahleista

Ihmiset arvostavat vapauttaan. Jos heille asetetaan liian tiukkoja ja rajoittavia sääntöjä, alkavat monet rikkoa niitä vastaan. Sääntöjä rikotaan, vaikka sen tiedettäisiin sotivan omia periaatteita vastaan.

Lähde: Huffington Post

Lue myös: Minkä eläimen näet metsässä? Psykologinen testi paljastaa todellisen minäsi

Kilpailut

Uusimmat