Kuva: Fotolia

Moni suomalaispari eroaa huonon seksielämän takia - asiantuntija kertoo, miten suhteen voi pelastaa

12.11.2016 10:00 - Anna Hopi

Psykologi Tony Dunderfeltin mukaan suomalaiset naiset ja miehet eivät tunne tarpeeksi hyvin toistensa seksuaalisuutta, jotta seksielämä olisi rikasta ja nautinnollista.

Iloiseksi-menetelmän kehittänyt psykologi haluaa tuoda ilon ja leikkimielisyyden takaisin suomalaisiin koteihin ja makuuhuoneisiin. Tony Dunderfeltin mielestä kiire on yksi pahimmista myrkyistä, jotka syövät spontaanisuutta petielämässä.

- Komppaan tutkimuksia, että seksi vähenee. Se varmaan johtuu kiireestä ja sähköisistä viestimistä. Ne syövät paljon sitä aikaa, voimme juuttua Facebookiin pidempään kuin olit ajatellut. Ainakin minä olen puolen tunnin Facebookissa oleskelun jälkeen vähän sekaisin, enkä todellakaan heti sen jälkeen ala sekstailemaan. Pitää vähän palautua, sanoo Dunderfelt.

- Sitten on olemassa tämä herkkä aihe, ettei vieläkään vuonna 2016 mies täysin tunne naisen seksuaalielimiä ja -reaktioita kuin hyvin pinnallisesti. Naisetkaan eivät tunne miehensä seksuaalisuutta. Tai vaikka tuntisivat, niin he eivät halua myöntää tapaa, jolla mies ilmentää seksuaalisuuttaan. Seksistä puhutaan ja se on mainoksissa kaikkialla, mutta se ei vielä takaa sitä, että ihmiset ymmärtävät, mistä on kysymys ja että pystymme toimimaan alueella.

Kumppani voi haluta seksiltä vaihtelua

Dunderfeltin mukaan raaka totuus suomalaisten seksielämästä on se, etteivät miehet omassa innostuksessa välttämättä jaksa ottaa tarpeeksi huomioon naisen seksuaalista nautintoa.

- Heidän kannattaisi jossain toiminnan vaiheessa hidastaa vähän tahtia. Mutta tämäkään ei ole itsestäänselvyys, koska jonain iltana heidän naisensa voikin haluta nopeaa seksiä. Eli se on jatkuvaa toisen seksuaalisuuden opiskelua. Kukaan ei ole jatkuvasti samanlainen, sanoo mies.

Psykologi on lähtenyt kehittämään Iloiseksi-menetelmäänsä pariskuntien seksielämän parantamiseksi.

- Olen ollut huolestunut siitä, miten vähän ihmiset tuntevat vuorovaikutuspsykologiaa ja miten huonosti osataan kuunnella toista, vaikka aiheesta on puhuttu pitkään. On paljon turhia eroja ja sellaista, että asiat menevät niin solmuun, ettei lyhyellä terapeuttisella keskustelulla voi enää auttaa. Olen yrittänyt kirjoittaa asiasta ja tuoda uutta, pirteää näkökulmaa parisuhdekeskusteluun, toteaa Dunderfelt.

- Tiivistetysti se on sitä, että huolehditaan yhteisestä ajasta ja kommunikaatiosta, huolehditaan, ettei vetovoima lopahda puolen vuoden sisällä, huolehditaan, että tunnetaan rakkaan seksuaaliset ilmentymät ja osataan leikkiä niiden kanssa. On tärkeää, ettei seksistä tule liian rutiininomaista ja kaavamaista, sillä sekin on yksi syy, miksi parisuhteet loppuvat tänä päivänä. Jotkut parit päätyvät eroon, koska suhde ei ole ollut seksuaalisesti tyydyttävä, vaikka ulkoisesti kaikki onkin ollut hyvin.

"Turhia eroja on paljon"

Tony Dunderfelt on oppinut asiakastyössään näkemään, että ongelmallisiksi nähdyt parisuhtetilanteet voidaan usein vielä ratkaista. Suomalaiset eroavat hänen mielestään liian helposti.

- Ihmiset monesti ajattelevat, että kun ensiviehätys on laskenut, ettei suhteelle voi tehdä enää mitään. Mutta voi tehdä paljonkin! Varsinkin jos molemmilla on tahtoa yrittää yhdessä. On tuhansia eroamisen partaalla parisuhteita, jotka voisi vielä pelastaa, koska heidän ongelmissaan on kyse "taidon puutteesta".  sanoo Dunderfelt.

En pidä sanasta, että parisuhdetta pitää työstää tai tehdä töitä sen eteen. Se on ahdistava termi. Kysymys on rakkauden avaamisesta, joka pariskunnalla on vielä jäljellä, kertoo mies.

- Jos keskitymme siihen, mikä on mennyt pieleen ja mietimme, kuka on syyllinen, silloin ollaan loputtomien keskusteluiden ongelmassa. Iloiseksi-ajatuksessa on se, että avataan uusia mahdollisuuksia. Pariskunta harjoittelee pikkuisen terapeutti-tapaamisten välillä alle minuutin kestäviä menetelmiä. Vastaanoton aikana myös tehdään harjoituksia - on tärkeää, ettei vastaanottoaika mene pelkästään kelaamiseen.

(kuva: AOP)

Lue myös: Suomalaispsykologi pariskunnille: Pelkkä keskustelu ei riitä - kokeilkaa 30 sekunnin sääntöä!

Lue myös: Elämä pelissä -psykologi Tony Dunderfelt: "Seksuaalisuutta opeteltiin tekopimpeillä ja -peniksillä"

Kilpailut

Uusimmat