Yllättävä tutkimustulos: Ihmiset sallivat itselleen pahojakin kännimokia!
"En se minä ollut, vaan nuo muut…”, saattaa moni selittää päästäkseen pälkähästä, jos oma kaveriporukka ajautuu tekemään humalassa jotakin hölmöä tai häiritsemään muita käytöksellään.
Tuore brittiyliopiston tekemä tutkimus todistaa, että ihmiset todella uskovat itse käyttäytyvänsä humalassa paremmin kuin muu seurueeseensa. Moni ajattelee pystyvänsä kontrolloimaan toimintaansa ja käytöstään tovereitaan paremmin.
Tutkimukseen osallistui yli 400 brittiläistä yliopisto-opiskelijaa.
- Tutkimuksemme osoittaa, että opiskelijat näkevät oman käytöksensä humalassa positiivisemmassa valossa kuin muiden käytöksen, tutkija Emma Davies kertoo.
Ihmiset painottavat omaa hyvää käyttäytymistään humalassa, koska he eivät tahdo liitettävän itseensä mielikuvia perinteisestä ”kännihäiriköstä”, eli ihmisestä, joka pitää kovaa ääntä ja käyttäytyy aggressiivisesti.
Omaa käytöstä pidetään hauskana
Tuloksista selvisi myös, etteivät humalassa huomiohakuisesti käyttäytyvät ihmiset ymmärrä käytöksensä mahdollisesti häiritsevän muita. Monet pitävät humaltunutta käytöstään hauskana ja energisenä. Tästä voidaan päätellä, että monet sallivat itselleen niin sanottuja "kännimokia" hauskanpidon verukkeella.
- Ihmiset ajattelevat, että heidän käytökseensä humalassa vaikuttaa halu pitää hauskaa, mutta he tuomitsevat muita itseään ankarammin aggressiivisesta käytöksestä tai kontrollin menettämisestä.
Uutisoimme aiemmin tutkimuksesta, josta selvisi teinien yllättäviä motivaatioita humalahakuiseen juomiseen. Pääset juttuun tästä.
Lähde: Oxford Brookesin yliopiston nettisivut