Punkin pureman pelottavat seuraukset: "Yksi kovimpia kipuja, joita ihminen voi kokea"
Borrelioosi pelottaa monia. Punkinpuremasta tarttuva sairaus saattaa aiheuttaa kovia kipuja ja viedä pahimmillaan työkyvyn. Suomessa on parhaillaan menossa maailmanlaajuinen Borrelioosi-konferenssi.
Vappu Pimiä haastatteli kiropraktikko, borrelioosiasiantuntija Jarkko Kausea Vapun Valtakunnassa Radio Novalla. Miehen mukaan borrelioositutkimuksen suurin ongelma tällä hetkellä on testitulosten epäluotettavuus. Potilaan verikokeen tulos saattaa näyttää negatiiviselta, vaikka ihmisen kehossa olisikin borrelio-bakteeri.
- Tulossa entistä tarkempia veritestejä ja se on todella hyvä uutinen, Kause paljastaa.
Monet borrelioosiin sairastuneet kärsivät ongelmista vuosikausia.
- Lääketieteen piirit ovat jakautuneet kahteen leiriin, ja on puhuttu, onko sairaus krooninen vai ei. Tuoreen tiedon valossa näyttää siltä, että todellakin on, Kause selittää.
Mutta miten toimia, kun edessä on kesä ja punkit pelottavat?
- Rokote suojaa vain virusperäiseltä aivoenkefaliitilta (aivotulehdus, toim. huom.). Siihen sairastuu onneksi Suomessa vain alle 70 henkeä vuosittain. Borrelioosiin ei puolestaan ole olemassa mitään rokotetta.
- Varsinkin lasten leikittyä ulkona, pitää tehdä punkkitarkistus, hiuspohjaa myöten. Punkin löytyessä, se pitää poistaa asiallisesti, eli esimerkiksi punkkipihdeillä. Jos jälkikäteen ilmestyy jonkinlaista ihoreaktiota, tulee antibioottihoito aloittaa heti. Ihoreaktio voi näkyä myös muualla, kuin puremakohdalla.
- Borrelioosin syntyminen voidaan ehkäistä, jos antibioottikuuri aloitetaan heti, Kause sanoo.
Punkkeja on vaikea huomata heti, koska niiden syljessä on puudutusainetta. Noin puolella borrelioosia kantavista ei olekaan ollut kumpaakaan; ei ihoreaktiota, eikä punkkihavaintoa.
- Bakteeri voi kotiloitua elimistöön ja kun immuunijärjestelmä heikkenee, vaikkapa stressin takia, voi nukkuva borrelioosi yhtäkkiä nostaa päätään ja ilmetä vaikkapa kovana selkäkipuna.
Jos punkinpureman huomaa, kannattaako heti vaatia antibioottikuuri?
- Itse olen sitä mieltä, että se ei ainakaan olisi huono vaihtoehto. Kyseessä on lyhyt antibioottikuuri, jonka kanssa elimistö pärjää, Kause neuvoo.
Mutta kuinka suurella osalla punkeista on borreliaa?
- Suomessa noin 20 prosentilla, Kause sanoo.
Borrelioosi voi aiheuttaa pahimmillaan todella vakavia ja pienimmillään todella ärsyttäviä oireita.
- Yksi esimerkki on kolmoishermosärky. Se on yksi kovimpia kipuja, joita ihminen voi kokea. Tyypillisimpiä oireita ovat nivel- ja lihaskivut, jotka voivat vaeltaa; olkapää saattaa olla kipeä vuoden, sitten kaksi vuotta kipeänä polvi. Krooninen väsymys on erittäin tyypillistä. Neurologisia ongelmia voi myös ilmetä; korvien soimista, oppimisongelmia, muistihäiriöitä.
Kause haluaa muistuttaa, ettei borrelioosi ole kuolemantuomio ja että joillakin oireet ovat todella lieviä, tai olemattomia. Viidestä borrelioosinkantajasta yksi saattaa jäädä täysin oireetta. Muiden neljän oireet voivat olla toisistaan rajusti eroavia. Immuunijärjestelmän hoitamisella on iso osa borrelioosin kanssa pärjäämisen suhteen.
- Tietyillä ravintovalmisteilla voidaan auttaa vaikkapa maksaa poistamaan myrkkyjä kehosta. Liikunnalla voi myös auttaa asiaa ja muutenkin terveellisillä elämäntavoilla.
- Se on tällä hetellä maapallon nopeimmin leviävä epidemia,
Kuuntele Vapun Valtakuntaa Novalla torstaisin ja perjantaisin 10-14.
Lue myös: Suomalaisen Neela-tytön, 3, luut murtuvat pelkästä nauramisesta - lue äidin kertomus
Lue myös: Mystinen sairaus piinaa nuorta naista - saa silmät ja korvat vuotamaan verta
Lue lisää aiheesta sairaus
Innovaation myötä myös vakavasti sairaat lapset voivat osallistua opetukseen Helsingissä Mitkä ovat yleisimmät syyt sairauspoissaoloille? THL:n raportti paljastaa Yhden muistisairauden ilmaantuvuus työikäisillä on ylitse muiden Katso kaikki