Helpota oloasi syömällä - 6 ruoka-ainetta, joita kannattaa nauttia vatsataudissa
Vatsatautia sairastaessa tai mahakivuista kärsiessä tuntuu, kuin koko ruuansulatuselimistö olisi kääntynyt ylösalaisin. Vaikka olo on huono ja ruokahalu kadoksissa, riittävästä ravinnonsaannista tulee huolehtia kipeänäkin. SELF kysyi asiantuntijalta, mitä ruokia kannattaa syödä vatsatautia sairastaessaan.
Papaija
Papaija sisältää entsyymiä, jonka tiedetään edesauttavan myös ruuansulatusta. Jos epäilet vatsavaivojesi aiheutuvan huonosti sulavasta ruuasta, kokeile lisätä papaijaa esimerkiksi aamu- tai iltapalaasi.
Minttu
Minttu rentouttaa vatsasi lihaksia ja edesauttaa ruuansulatuksen toimintaa. Jos kärsit mahakivuista, gastroenterologi Lisa Ganjhu suosittelee juomaan piparminttuteetä vatsan rauhoittamiseksi.
Lakritsi, fenkoli ja kuminan siemenet
Ganjhun mukaan nämä ruoka-aineet sisältävät öljyjä, joiden on osoitettu edesauttavan muun muassa ruuansulatuksen toimintaa.
Inkivääri
Inkivääri on hyväksi vatsavaivoista kärsivälle, sillä se tasapainottaa ruuasta imeytyvien hiilihydraattien aiheuttamaa verensokerin heittelyä. Lisäksi inkivääri voi edistää ruuansulatuselimistön toimintaa. Kyseisen kasvin ansioista ruoka kulkee suolistossa ongelmitta, joka puolestaan voi lievittää pahoinvointia.
Valkoinen riisi ja pasta
- Valkoinen riisi ja pasta eivät vaadi ruuansulatukselta niin paljon töitä sulaakseen, joten vatsan on helppo käsitellä kyseisiä ruoka-aineita, selittää Ganjhu.
Riisi- ja pastaruuat ovat yleensä myös vaivattomia syödä niin makunsa, tuoksunsa kuin koostumuksensakin ansiosta.
Banaanit
Banaanit sopivat erityisesti oksennustaudista kärsivän ruokavalioon. Ganjhu kertoo, että banaanin sisältämät elektrolyytit auttavat pitämään nestetasapainoa yllä, erityisesti oksentamisen tai ripuloinnin jälkeen.
Lähde: SELF
Lue myös: Onko tiedossa railakas ilta? Minimoi krapula välttämällä tiettyjä juomia