Haiseeko hengityksesi? 4 terveysongelmaa, joista saatat kärsiä tietämättäsi
Yleisin syy suusta kantautuvalle löyhkälle on huono suuhygienia. Jos hampaiden harjaaminen on kuitenkin päivittäinen rutiinisi ja kärsit silti epämiellyttävän hajuisesta hengityksestä, saattaa kyseessä olla sairaus, joka ei ehkä edes jyllää juuri suun alueella.
Women's Health selvitti, millaisista terveysongelmista erityyppiset, mutta ehdottomasti pahalta tuoksahtavat hengitykset voivat kertoa.
Hedelmäinen tai makeahko haju
Saatat kärsiä tietämättäsi diabeteksesta. Verenkierrosta sokeri normaalisti päätyy soluihin, joista keho hyödyntää sen energiana. Jos näin ei kuitenkaan tapahdu, verensokeri nousee ja solut alkavat polttaa rasvaa energianlähteenään.
- Ilmiö tunnetaan myös nimellä ketoosi, joka voi saada hengityksesi haisemaan makealta, toteaa perhelääkäri Shilpi Agarwal.
- Jos havaitsen tätä potilaillani, määrään heidät verensokeritestiin selvittääkseni, kärsivätkö he diabeteksesta, hän jatkaa.
Happaman maidon haju
Happaman maidon hajuinen hengitys voi kieliä laktoosi-intoleranssista.
- Haju voi johtua siitä, että kehosi ei hajota maitoproteiineja oikein, hammaslääkäri Harold Katz kertoo.
Laktoosi-intoleranssin muita oireita ovat maitotuotteiden nauttimisen jälkeinen ripuli, krampit ja ilman kerääntyminen vatsaan.
Tunkkainen haju
Saatat kärsiä propuista, jotka ovat kerääntyneet nieluusi. Bakteerit sekä ruuan jäänteet voivat jäädä kiinni nielurisoihin ja muodostaa näkyviä, vaaleita paakkuja. Pahanhajuisen hengityksen lisäksi oireena voi esiintyä myös kurkkukipua.
- Haju on todella mädäntynyt, kuin käytetty vaippa, kertoo Agarwal.
Proppuja voi kokeilla poistaa kotikonstein esimerkiksi pumpulipuikon avulla tai suolavedellä kurlaten.
Mädäntynyt haju
Pahan ja mädäntyneen hajuinen hengitys voi kertoa keuhkoihin liittyvistä ongelmista, kuten esimerkiksi tulehduksesta.
- Se on paljon pahempaa, kuin tavanomainen, pahan hajuinen hengitys, toteaa Katz.
Jos epäilet kärsiväsi keuhko-ongelmista, ota yhteyttä lääkäriisi. Yleensä jo lääkärin suorittama stetoskooppitutkimus kertoo, onko jatkotutkimuksille tarvetta.
Lähde: Women's Health
Lue myös: 7 keinoa, joilla pääset eroon pahanhajuisesta hengityksestä