Eikö yksi kahvikupillinen riitä piristämään? Syy voi löytyä geeneistäsi
Kahvin juominen ei ole vain makutottumuksista kiinni. Daily Mailin tuoreen artikkelin mukaan mieltymys kahviin ja kehon kyky käsitellä kofeiinia saattaa olla suuresti kiinni meidän geeniperimästämme. Jos siis tarvitset enemmän kahvia piristyäksesi kuin kumppanisi tai työkaverisi, saattaa syy löytyä geeneistäsi.
Toiset käsittelevät kofeiinin nopeammin
Daily Mailin mukaan kaksi yliopistotutkimusta on keskittynyt etenkin siihen, miten kehomme käsittelee kofeiinia. Edinburghin yliopiston ja Triesten yliopiston tutkimukset kartoittivat yli kolmen tuhannen ihmisen DNA-perimää. Lisäksi tutkimukseen osallistuneella ryhmällä suoritettiin kysely, missä selvitettiin ihmisten juomatottumuksia.
Tutkijoiden mukaan PDSS22 -geeni vaikuttaa siihen, miten keho voi käsitellä kofeiinia. Jos ihmisellä on muunnos kyseissä geenissä, heidän kroppansa ei voi käsitellä kofeiinia yhtä nopeasti.
Jos muunnosta ei siis ole, keho kofeiini poistuu kehosta nopeammin, ja silloin henkilö tarttuu todennäköisesti useammin kahvikuppiin päivän aikana.
Myös paikallinen kulttuuri vaikuttaa
Kahdessa maassa tehdyt tutkimukset osoittivat, että myös paikallinen kulttuuri vaikuttaa kahvinjuontiin huomattavasti. Geenimuunnoksen vaikutus näkyi vahvemmin Italiassa, mutta syynä on myös maan kahvikulttuuri.
Molemmat tutkimusryhmät ovat myös sitä mieltä, että he tarvitsevat enemmän tutkimusnäyttöä PDSS22 -geenistä ja sen vaikutuksista kahvin juontiin.
- Tarvitsemme suurempia tutkimuksia, jotta voimme vahvistaa biologisen yhteyden geenin ja kahvinkulutuksen välillä, Dr Nicola Pirastu Edinburghin yliopistosta sanoo tutkimuksista, jotka julkaistiin alunperin Scientific Reportsissa.
Lue myös: Juotko kahvia väsymykseen? Tulet vain entistä kiukkuisemmaksi
Lue myös: Paras aika juoda kahvi selvitettiin - yllättääkö tulos?
Lähde: Daily Mail