Nokkosihottuma on ikävä, mutta tunnettu vaiva suomalaisillekin - katso, mitkä asiat aiheuttavat sitä
Nokkosihottuma on ikävä vaiva, josta miltei jokainen kärsii jossain vaiheessa elämänsä aikana.
"Nokkosihottuma koostuu ihosta kohoavista, nokkosen polttamaa muistuttavista paukamista, joiden läpimitta vaihtelee parista millimetristä pariin kymmeneen senttimetriin ja jotka vaihtavat paikkaa ihoalueelta toiselle". Näin nokkosihottumaa kuvailee Terveyskirjasto.
Paukamat voivat tulla iholle minuuttien aikana ärsytykselle altistumisesta tai jopa useiden tuntien päästä. Tämän vuoksi niiden aiheuttajaa voi olla vaikea arvuutella, jos sitä ei jo ennestään tiedä.
Mitkä ovat yleisimmät syyt, jotka aiheuttavat nokkosihottumaa?
Toistuvimmat oireet aiheutuvat allergisista reaktioista esimerkiksi lääkkeille; antibiooteille, lihasrelaksanteille, opiaateille, aspiriinille ja ibuprofeiinille. Myös ruuat kuten kala, pähkinät ja äyriäiset voivat aiheuttaa allergiisia reaktioita.
Pelkästään joihinkin raakoihin hedelmiin tai raakoihin merenantimiin koskeminen voi aiheuttaa allergisia reaktioita, vaikka et olisikaan niille ollut koskaan aiemmin allerginen.
Muita allergisen reaktion aiheuttajia ovat hyönteisten pistot (luteet, kirput, ampiaiset) ja lateksi (hanskat tai kondomit).
Entä vähemmän yleiset?
Vähemmän tunnetuimpiin syihin kuuluvat muun muassa kuumuus, kylmyys tai paine ihoa vasten. Myös ihonlämmön nousu esimerkiksi kovan treenin aikana voi aiheuttaa reaktion iholla, tai vaihtoehtoisesti kuuma kylpy.
Jopa voimakkaat tunteet voivat aiheuttaa nokkosihottumaa, uutisoi Women's Health -julkaisu.
Milloin lääkärille?
Jos uskot, että kyseessä on allergiaa, kannattaa suunnata lääkärille allergiatesteihin. Ihottuma yleensä lähtee iholta 24 tunnin kuluessa. Krooniseen nokkosihottumaan sairastuu jossakin elämän vaiheessa yksi prosentti väestöstä. Oireet rauhoittuvat itsestään yleensä 2–5 vuodessa.
Lähde: Women's Health, Terveyskirjasto
Lue myös: Ethän syö liikaa reseptivapaita särkylääkkeitä? Vaikutukset jopa hengenvaarallisia
Lue myös: Ajatko paljon autolla päivittäin? Heikennät samalla älykkyyttäsi